A West-Eastern Divan Ensemble ad koncertet a Magyar Zene Házában

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A West-Eastern Divan Ensemble Michael Barenboim hegedűművész vezetésével, Balog József zongoraművész közreműködésével ad koncertet november 3-án a Magyar Zene Házában Budapesten.

Michael Barenboim (Fotó: Neda Navaee)

Az esten Schubert-, Attahir- és Mendelssohn-művek szólalnak meg a Filharmónia Magyarország Unikum bérletében.

Az 1999-ben életre hívott West-Eastern Divan Orchestra zenekart izraeli, palesztin és a Közel-Kelet országaiból származó zenészek alkotják. Vezetője a zenekar koncertmestere, Michael Barenboim – az alapító, Daniel Barenboim fia -, aki szólistaként a közelmúltban együttműködött többek között a Berlini Filharmonikusokkal, a Bécsi Filharmonikusokkal és a Chicagói Szimfonikusokkal – közölte a Filharmónia Magyarország az MTI-vel.

Daniel Barenboim argentínai születésű izraeli zongoraművész, karmester és Edward W. Said néhai palesztin irodalomtudós az együttélés és a kultúrák közötti párbeszéd előmozdítása érdekében szervezett műhelytalálkozót fiatal zenészeknek, s ez a közös munka hívta életre az együttest.

Balog József a fiatal zongoristageneráció egyik legtehetségesebb tagja, a világ három kontinensének több mint húsz országában koncertezett már kamarazenészként és szólistaként egyaránt. Olyan híres koncerttermek fellépője volt, mint például az amszterdami Concertgebouw vagy a bécsi Konzerthaus. Több hazai és nemzetközi versenyen nyert díjakat, ezek közül kiemelkedik az Alekszander Tansman Nemzetközi Zenei Verseny nagydíja és különdíja (2002, Lodz). A művészt, aki 2005-ben Fischer Annie-ösztöndíjat kapott, 2018-ban Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki. A standard zongorista repertoár mellett szívesen játszik ritkán előadott, valamint dzsessz ihlette műveket, nevéhez fűződik több kortárs zenei mű bemutatása. (MTI)

[popup][/popup]