A települések annektálása: Trump nem egészen úgy gondolta

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli 13-as csatorna és az Axios riporterének nyilatkozó amerikai és izraeli tisztviselők szerint, a Trump-kormány közölte Izraellel, hogy csak akkor fogja támogatni Júdea és Szamária zsidó közösségeinek annektálását, ha Izrael beleegyezik abba, hogy tárgyalásokat folytat egy palesztin államról, és teljes mértékben támogatja Trump elnök közel-keleti béketervét.

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök megígérte, hogy lépéseket tesz az annektalás megvalósítása felé, de a Fehér Ház arra sürgeti, hogy ne tegye ezt meg anélkül, hogy elfogadná a teljes tervet, amely több kritérium teljesítése után lehetővé teszi egy palesztin állam létrehozását.

Egy vezető rangú amerikai tisztviselő azt nyilatkozta az Axios-nak, hogy az izraeli annektálásoknak „a palesztinoknak tett ajánlás keretében kell történnie, hogy az állam konkrét feltételek, területi dimenziók és nagylelkű gazdasági támogatásokra alapozva létrejöjjön”.

„Készek vagyunk elismerni az izraeli lépéseket, amelyek kiterjesztik az izraeli szuverenitást Ciszjordániára [Júdea és Szamária] annak keretében, hogy az izraeli kormány beleegyezik a tárgyalásokba a palesztinokkal a Trump elnök elképzelésében leírtak szerint.”

Az üzenetet több csatornán továbbították Netanjahunak és tanácsadóinak.

Az amerikai és izraeli tisztviselőkből álló térképészeti bizottság ülésén, amely megkísérli körülhatárolni Júdea és Szamária azon részeit, amelyeket végül Izrael annektálhat, David Friedman az Egyesült Államok izraeli nagykövete azt mondta Netanjahu képviselőinek: „Az Egyesült Államok egy béketervet, nem pedig egy annektálási tervet akar végrehajtani”.

Netanjahu koalíciós megállapodása a Kék-Fehér párt vezetőjével, Beni Gantzcal kijelenti, hogy a miniszterelnök vitára, és esetlegesen július elseje után parlamenti szavazásra bocsáthatja a Trump-kormányzattal az annektálással kapcsolatos megállapodásokat.

Amint az új kormány leteszi az esküt, a Trump-kormány reméli, hogy hivatalosan jóvá fogja hagyni a béketervet.

Trump vezető tanácsadója és veje, Jared Kushner a múlt héten beszélt a Gantzcal.

A nemzetközi közösség számos szereplője azonban nagyon aggódik amiatt, hogy az új izraeli kormány lépéseket tesz az annektálás irányába.

12 európai nagykövetből álló csoport, az Egyesült Királyság vezetésével, csütörtökön hivatalos tiltakozásának adott hangot. Hangsúlyozták, hogy az annektálás destabilizálhatja a régiót és árt Izrael pozíciójának a nemzetközi közösségben.

Teljes cikk

[popup][/popup]