A Talmud nem kevesebb, mint nyolc nemet ismer

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A zsidóság már évezredek óta tudja, hogy léteznek a nem-bináris személyek: a Talmud nem kevesebb mint nyolc nemet ismer – írja a myjewishlearning nyomán a zsido.com:

Leonardo rajza egy elképzelt androgün alakról (Forrás Wikipedia)

záchár – férfi

nekevá – nő

androgünosz – férfi és női jegyekkel is rendelkező személy

tumtum – szexuális jegyek nélküli személy

ájlonit chámá – születésekor lánynak tűnt, de később férfi jegyek alakultak ki rajta természetes módon

ájlonit ádám – születésekor lánynak tűnt, de később férfi jegyek alakultak ki rajta emberi beavatkozás következtében

szárisz chámá – születésekor fiúnak tűnt, de később női jegyek alakultak ki rajta természetes módon

szárisz ádám – születésekor fiúnak tűnt, de később női jegyek alakultak ki rajta emberi beavatkozás következtében

A rabbik nemcsak elkülönítették e nemeket, ráadásul úgy vélték, hogy az első ember androgün lény volt: „Azt mondta Jirmeja ben Elázár rabbi: Ádám először két arccal [egy férfi és egy nő] teremtetett. Ahogy írva van [Zsolt. 139:5] ’Hátul és elől körülzártál engem és reám tetted kezedet’” (Éruvin 19a).

Vagy a midrás leírásában (Berésit Rábá 8:1): „Azt mondta Jirmeja ben Elázár rabbi: abban az órában, amikor a Szent, áldott legyen megteremtette az első embert, androgünnek teremtette, ahogy áll: férfinak és nőnek teremtette. Azt mondta Smuel bár Náchmáni rabbi: amikor a Szent, áldott legyen, megteremtette az első embert, kettős arccal teremtette, elfűrészelte őket és hátat csinált nekik. Egy hát ott, egy hát itt és azt mondta: ’Hátul és elől körülzártál engem’.”

Hogy az andogün (természetesen nem kétfejű, hanem kétféle nemi jeggyel rendelkező) ember a talmudi rabbik számára realitás volt, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy a Misnában 32, a Talmudban pedig nem kevesebb mint 283 alkalommal szerepel a kifejezés, elsősorban azzal kapcsolatban, hogy hogyan alkalmazható rá a háláchá, a zsidó jog.

“Az androgün személy bizonyos szempontból olyan, mint egy férfi, más szempontból mint egy nő, megint más szempontból olyan, mint mindkettő és ismét más szempontból egyikhez sem hasonlít” – írja a Misna (Bikurim 4:1).

Teljes cikk

Kapcsolódó cikk:

A rabbinikus irodalom és a nemi demokrácia

[popup][/popup]