A sokat megélt Síp utcai Díszterem

Írta: Toronyi Zsuzsanna / akibic.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A Síp utcai díszterem, mely a mai napig a hitközségi döntések helyszíne, mindig kifejezi azt az ideológiát, melyhez a közösség önként vagy kényszerből alkalmazkodik.

Az 1950-es években a kommunista “szentháromság”, Lenin, Sztálin és Rákosi Mátyás arcképe dekorálta a dísztermet. Ebben az időben a Magyar Izraeliták Országos Képviselete központként fogta össze valamennyi zsidó hitközséget. Vezetése alatt a zsidó társadalmi és hitélet folyamatosan sorvadt, minimális szintre zsugorodott.

30_ortutay1950
Minden közösség életében vannak olyan szimbolikus terek, melyekhez hétköznapi vagy sorsfordító események sokasága kapcsolódik, s ezért ezekben a terekben bemutatható a közösség története is. Egyik ilyen terünk az 1874-ben, a korszak politikai reprezentációjához használt neogótikus stílusában berendezett Síp utcai díszterem, mely a mai napig a hitközségi döntések helyszíne.

A tér berendezése persze mindig kifejezi azt az ideológiát, melyhez a közösség önként vagy kényszerből alkalmazkodik. A ma bemutatott képünk az 1950. február 20-án megrendezett Országos Gyűlés alkalmával készült. Akkor, amikor a megszilárduló sztalinista diktatúra frontális támadást indított az egyházak, köztük a zsidó hitfelekezetek ellen is.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]