A migráció felerősítheti az emberkereskedelmet

Írta: gondola.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A modern rabszolgaság széles körű kiterjedésére hívja fel a figyelmet az Egyesült Államok 2014-re vonatkozó éves emberkereskedelem-jelentése. A külügyminisztérium riportja 188 országban vizsgálta a modern rabszolgaság megállítása érdekében tett erőfeszítéseket. John Kerry külügyminiszter szerint a globális piac is felerősítette a veszélyeket. „Egy dolog biztos: egy ország sem képes egyedül megállítani a modern rabszolgaságot. Ez egy globális probléma, amely globális megoldást kíván” – fogalmazott.

migrationA riport kiemeli a kormányok és a nagyvállalatok felelősségét e téren, hozzátéve, hogy különösen érintettek lehetnek a külföldön munkát keresők. „Egy chicagói hotel álláshirdetésére jelentkezve érkeztem az Egyesült Államokba, ahol a reptéren már vártak rám” – mesél a kezdetekről egy szexrabszolgaság áldozatává vált, kimenekített lány. A jelentés foglalkozik a modern rabszolgaság minden formájával, így a szexrabszolgaság, a gyermekrabszolgaság, a gyermek- és felnőttkényszermunka, az adósszolgaság, a háziszolgaság, valamint a törvénytelen gyerekkatonaság áldozataival is. A kérdés egyébként egyre nagyobb hangsúlyt kap nemzetközi szinten. A vallási vezetők tavaly decemberben adtak ki közös állásfoglalást. Az anglikán, buddhista, katolikus, hindu, zsidó, ortodox és iszlám vallási főméltóságok híveiket a modern rabszolgaság elleni fellépésre szólították fel.

Az emberkereskedelem elleni küzdelmet új kihívások elé állítja a világszerte nagy arányú migráció. A múlt évben közel 60 millió ember volt kénytelen elhagyni otthonát üldöztetés, fegyveres konfliktus, erőszak vagy emberi jogainak megsértése miatt – fogalmaz az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának 2015. júniusi jelentése. Ez az eddig regisztrált legnagyobb növekedést jelenti, ugyanis 8,3 millió emberrel többet érint, mint 2013-ban. A szám egyébként a menekülteket, menedékkérőket és országon belüli migránsokat is magába foglalja. Azok az emberek, akik sokszor hivatalos papírok, a helyi nyelv és a helyi törvények ismerete nélkül utaznak, különösen ki vannak téve az embercsempészeknek, a korrupt közvetítőknek, vagy határőröknek – fogalmaz a jelentés. A migrációs hullámból sokan hasznot akarnak húzni, így a menekülők könnyen válhatnak szexuális vagy munkaügyi kizsákmányolás áldozatává.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]