A Mazsök és az EMIH vezetője is hibának látja a bodrogkeresztúri tömeges zarándoklatot

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

– Elfogadhatatlannak tartom, hogy a járványügyi szabályokat be nem tartva több ezer fővel rendezik meg a bodrogkeresztúri zarándoklatot – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) elnöke.

Szabó György

A járványügyi szabályok ellenére, százszorosan túllépve a tízfős létszámkorlátozást, több ezer fő részvételével vallási rendezvényt tartottak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei faluban írja Hibáról beszélnek a magyar zsidó vezetők című cikkében a Magyar Nemzet.

Reb Sájele, a keresztúri csodarabbi sírját idén főként izraeli haszidok látogatták meg.

A zarándokok kétszer oltottan, negatív PCR-teszttel érkeztek Magyarországra, már Tel-Avivban is így szállhattak csak fel a repülőgépre, és Ferihegyen is így léphettek be – hangsúlyozza a Magyar Nemzet. A járványügyi hatás nyilván a későbbiekben derül ki, de a látogatókkal a falubeliekkel nemigen érintkeztek.

A 444.hu videóriportban számolt be az eseményről, a zarándokokat, a falu lakóit és polgármestert is megszólaltatva.

Szabó György már csak azért is problémásnak tartja a szervezést – írja a Magyar Nemzet -, mert a zarándoklat részben közösségi esemény.

– Ha a szabályok betartása mellett történő temetőlátogatásról, vagy egyéb megemlékezésről lenne szó, akkor nem lenne miről beszélni – fogalmazott.

A Mazsök vezetője attól tart, társadalmi feszültséget okozhat a zarándoklat megtartása.

– Szomorúnak tartom, hogy egyesek az ország törvényei ellenére hoztak létre egy ilyen eseményt – mondta Szabó György, aki azt közölte: a szervezésben részt vevő két alapítványnak jelezték, hogy az évfordulón való részvétel rendkívül alacsony létszámmal, valamint a szállás és az étkezési szolgáltatások elhagyásával lehetséges. – Teljes abszurdum ez, hiszen úgy tűnik, figyelmen hagyták kéréseinket – tette hozzá.

Köves Slomó

Köves Slomó az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetője is elégedetlenségét fejezte ki a zarándoklat szervezésével kapcsolatban. A Magyar Nemzettel közölt véleménye szerint az idei zarándoklat egy „utolsó figyelmeztetés” a magyar zsidó hitközségek és a kormány felé.

– Eljött a cselekvés ideje! A helyiekkel összefogva intézményes kereteket kell teremteni az egyre népszerűbb zarándoklatnak – hangsúlyozta Köves.

A rabbi szerint Bodrogkeresztúr az elmúlt években Európa leglátogatottabb zsidó zarándokhelye lett. – Ez mind kulturális, mind turisztikai szempontból nagy értéket képviselhetne, mindenkinek a javát szolgálva, de a szervezettség és profizmus hiányában nem csoda, hogy inkább feszültségekhez vezet – mondta Köves Slomó, hozzátéve, hogy a következő napokban tervezi, hogy konkrét rendezési programjavaslattal keresi meg a kormányt és a helyieket.

Oberlander Baruch rabbi, a Chabad-EMIH egyik szellemi vezetője tavaly még tiltást fogalmazott meg a Sájele sír látogatásáról a járvány miatt, tegnap azonban a zarándokút miatt kialakult vita kapcsán úgy fogalmazott: “hála Istennek, jelentősen megváltoztak a körülmények mind hazánkban, mind külföldön.”

[popup][/popup]