4500 haszid zarándok érkezik Bodrogkeresztúrra a járvány kellős közepén?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Csúcson a koronavírus járvány harmadik hulláma, mégis sok ezres zarándoklat kezdődik az ezer fős Borsod-Abaúj megyei kis faluban, Bodrogkeresztúron. A világ minden tájáról érkeznek ide ultraortodox zsidó zarándokok, itt temették el ugyanis Reb Sájelét, a csodarabbit.

Zarándokok két éve Bodrogkeresztúron (Fotó: Illyés Bence)

“A zarándoklatot szervező alapítvány arról tájékoztatott, hogy 4500 főt várnak. A járvány előtt ez a zarándoklat tényleg olyan volt, mint egy fesztivál, esténként hatalmas bulik, zene, tánc a sátrakban. Nem örülök neki és a falubeliek is fel vannak háborodva. Félnek, az ezer fős lélekszámhoz képest sok áldozata volt itt a járványnak. Tavaly le tudtam záratni a falut, akkor volt erre lehetőségük az önkormányzatoknak, hogy távol tartsák a tömeget a járvány idején, most viszont nincs” – közölte Rozgonyi István polgármester a Blikk magazinnal.

Kedden délután már a sátrakat is felállították a zarándokok számára – írja a Telex, mely hozzáteszi: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrség ugyanakkor sokat nem tehet, ha vallási szertartásról van szó, az ugyanis – a házasságkötés és temetés kivételével – nem minősül rendezvénynek, így ezen a magatartási szabályokat a szervező határozza meg.

„Amennyiben a szervező vallási közösségnek minősül, úgy az esemény vallási szertartás. Amennyiben a szervező nem minősül vallási közösségnek, és az eseményen résztvevők a védelmi intézkedéseket nem tartják be, a rendőrség – a vallási és kegyeleti jog tiszteletben tartása mellett – érvényt szerez a hatályos jogszabályoknak” – írták arra, hogy felléphetnek-e a tömeggel szemben.

Tavaly, a járvány miatt vallási rendelkezések is születtek a tömeges összejövetelek megelőzése, illetve korlátozása érdekében számos  közösségben, illetve hatottak a járványügyi korlátozások és az elővigyázatossági megfontolások.

Idén lehetséges, hogy a józan ész szabályait felülírnák?

Kapcsolódó cikk:

Ultraortodox számháború a bodrogkeresztúri zarándoklatról

[popup][/popup]