Ultraortodox számháború a bodrogkeresztúri zarándoklatról

Írta: Szombat - Rovat: Belpolitika, Politika

Bejárta a magyar sajtót a hír, hogy a járvány ellenére megtartják a bodrogkeresztúri ultraortodox zarándoklatot Steiner Sájele sírjához. Így is történt.

Oberlander Baruch rabbi

Korábban sajtóhír alapján mi is beszámoltunk, hogy nagy létszámú haszid látogató keresi fel ezekben a napokban a cadik sírját.

“A zarándoklatot szervező alapítvány arról tájékoztatott, hogy 4500 főt várnak” – közölte Rozgonyi István bodrogkeresztúri polgármester a Blikk magazinnal, rosszallását és tehetetlenségét kifejezve. “Tavaly le tudtam záratni a falut, akkor volt erre lehetőségük az önkormányzatoknak, hogy távol tartsák a tömeget a járvány idején, most viszont nincs” – fogalmazott.

Oberlander Baruch, a Chabad-EMIH egyik szellemi irányítója, a “Budapesti Ortodox Rabbinátus” vezetője a neokohn.hu-nak adott nyilatkozatában azt mondta: folyamatos kapcsolatban áll a szervezőkkel, és “a sajtóban megjelent zarándokszám minden bizonnyal túlzó, maximálisan 2500 látogatóról lehet szó három nap alatt, szerdától péntekig.”

Tavaly ilyenkor, a járvány hazai megjelenése második hónapjában, a Sájele sír látogatása előtt, Oberlander rabbi közzétett állásfoglalásában a rabbinikus forrásokra támaszkodva, a tórai intést idézve: „őrizzétek valóban lelketeket!” (5Mózes 4:15.), tiltást fogalmazott meg a sírlátogatással kapcsolatban az élet megóvása érdekében. Idén, mint mondta fenti nyilatkozatában: “hála Istennek, jelentősen megváltoztak a körülmények mind hazánkban, mind külföldön.”

Ma a 444.hu-nak adott interjút a zarándokokat képviselő Moshe Friedlander rabbi, aki azt mondta, a Covid miatt nem várnak többet “összesen nagyjából ezer embernél”.

Friedlander azzal nyugtatta a kedélyeket, hogy a zarándokok be vannak oltva, és ha nem lenne járvány, 50.000-100.000 embert vártak volna. Ez a szám kicsit túlzónak tűnik, inkább az ukrajnai Umanyba szoktak látogatni ennyien hasonló célból a breszlavi Nachman rabbi sírjához, de a járvány miatt tavaly oda nem jutottak el a hívek, a határon megállították őket, pedig haszid kozáknak beöltözve még az ukrán himnuszt is énekelték a határőröknek.

A korábbi bodrogkeresztúri zarándoklatokon – a két évvel ezelőttiről itt írtunk – néhány ezren vehettek részt a bodrogkeresztúri Sájele sírjánál.

[popup][/popup]