A legjobb középiskolák

Írta: Koncz Andrea / divany.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A 100 legjobb középiskola rangsorát tette közzé a HVG kiadó legújabb toplistás kiadványa, a gimnáziumokat és szakközépiskolákat hét részrangsor (kompetenciafelmérések eredményei, érettségi eredmények és felvételik sikeressége) összesített eredményei alapján rendezték sorba a szerkesztők.

Számomra nagyon érdekes tanulsága a toplistának és az azt kísérő elemzéseknek, hogy a 20 évvel ezelőtt még tökéletesen megszokott tagolás – vannak erősen humán és erősen reál iskolák – eltűnni látszik, a csúcsintézmények egyaránt meggyőzően jól teljesítenek mindkét területen. Ez alól nyilvánvalóan ki kell vonni a nyelvi érettségik eredményeit – a kéttannyelvű iskolák fölénye ebben megkérdőjelezhetetlen.

Arra gondoltunk, a csúcsintézmények felsorolása mellett szülőként érdekes az is, hogyan teljesítettek az egyes iskolák a részeredményekben, mekkora az átfedés az alkategóriák és az összesített élbolya között. Egyébként elég nagy.

gimnazistak

A 15 legjobb középiskola
Amint arról az előbb már szó volt, az összesített helyezések a részkategóriák eredményeinek átlagolásából születtek. Ezek: kompetenciafelmérések eredményei (matek és szövegértés), négy érettségi tantárgy (matek, magyar, történelem és idegen nyelv), valamint a felvételi rangsor.

A legjobb tízbe csak egy vidéki intézmény fért be, viszont a 11-20 hely között már 8 vidéki iskolát találunk, két győri, egy nyíregyházi, egy debreceni, egy pannonhalmi, egy szombathelyi, egy budaörsi és egy zalaegerszegi iskolát.

1. Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium
2. Budapest V. kerületi Eötvös József Gimnázium
3. Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium (Budapest)
3. Budapest XIV. kerületi Szent István Gimnázium
3. ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, Budapest
6. ELTE Trefort Ágoston Gyakorlógimnázium, Budapest
7. ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium, Budapest
8. Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola, Budapest
9. Lovassy László Gimnázium, Veszprém
10. Budapest XXII. kerületi Kempelen Farkas Gimnázium
11. Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium
12. Pannonhalmi Bencés Gimnázium
13. Révai Miklós Gimnázium és Kollégium, Győr
14. Deák Téri Evangélikus Gimnázium, Budapest
15. Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium, Győr
Felvételi eredmények top 15 rangsora
Nem érdemes szépíteni, a legtöbb felsőfokú továbbtanulásban is gondolkodó szülőt talán ez érdekli a leginkább, vagyis az, hogy egy adott iskolából milyen esélyekkel pályázik majd a gyerek a vágyott egyetemre, főiskolára.

A felvételi rangsort a HVG diploma kiadványának kari kedvelési rangsora alapján állították össze. Azt vizsgálták, a tanulók milyen arányban jutottak be a különböző kedveltségű karokra. A számolás során iskolánként összeadták azoknak a karoknak a HVG diploma rangsorban lévő helyezési számát, ahova a tanulók sikeresen felvételiztek, majd ezt elosztották a sikeresen felvételizők számával.

Érdekes például az AKG hetedik helye, az iskola minden más szempont alapján az 52. és 122. hely között teljesített, összesítettben 62. lett, viszont taroltak a felvételiken. Hasonló a a piliscsabai Páduai Szent Antal 10. helye, az iskola összesítettben a 41. helyen, a többi alkategóriában a 25. és a 106. hely között végzett. Fordított példa is van, az összesítésben az élbolyba tartozó Trefort a felvételi rangsorban csak a 21. helyet szerezte meg,

1. ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Budapest
2. Budapesti Fazekas Mihály Átalános Iskola és Gimnázium
3. Budapest XIV. kerületi Szent István Gimnázium
4. Budapest, I. kerületi Toldy Ferenc Gimnázium
5. Lovassy László Gimnázium, Veszprém
6. Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium, Budapest
7. Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Budapest
8. Budapest, V. kerületi Eötvös József Gimnázium
9. ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium, Budapest
10. Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium, Piliscsaba
11. Budapesti XX. Kerületi Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium
12. Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Középiskola, Budapest
13. Városmajori Gimnázium és Koós Károly Általános Iskola, Budapest
14. Németh László Gimnázium, Budapest
15. Budapest XXII. kerületi Kempelen Farkas Gimnázium
Matek érettségi top 15:
Az érettségi rangsorok a 2013-as közép- és emeltszintű eredmények alapján készültek. A legjobb matekos iskolák sora nem különösebben meglepő, az itt különösen jól teljesítő iskolák a rangsor első feléhez tartoznak, és összességében elmondható, hogy elég jól szerepelnek a különféle tudományos megmérettetéseken is, mint amilyen például az OKTV.

A teljes cikk itt olvasható.

 

[popup][/popup]