A Hamasz Törökországban tervez titkos bázisokat

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli hadsereg által Gázában szerzett és a The Times által megtekintett dokumentumok szerint a Hamász titkos bázis létrehozását tervezte Törökországban és terrorsejteket máshol, hogy koordinálják az izraeli célpontok elleni támadásokat a szomszédos országokban, beleértve NATO-tagokat is.

Recep Tayyip Erdogan török elnök (jobbra) kezet fog Iszmail Haníje Hamász vezérrel Isztambulban, 2020. február 1-jén. (Elnöki Sajtószolgálat)

Az izraeliek szerint a „Bázis alapítása Törökországban” című nyomtatott dokumentumot Hamza Abu Sanab, Jechíje Szinwar irodájának vezető tagjának otthonában találták. A dokumentum részletezi Izrael Gázai övezet satuba fogására tett erőfeszítéseit az elmúlt évtizedben, amelyek a Hamászt védekező állásba helyezték.

Ennek eredményeként a terv meg nem nevezett szerzője szerint „nincs más választás, mint nagy erőfeszítéssel fellépni olyan katonai csomópontok létrehozása érdekében, amelyek bázisai lesznek az ellenálló erőket katonailag, diplomáciailag és erkölcsileg megerősítő különleges műveleteknek. Ezért azt javasoljuk, hogy hozzanak létre egy olyan biztonsági ágat külföldön, amely a jövőben képes lesz hírszerzési és katonai műveletek végrehajtására.”

A dokumentum egy hároméves tervet határoz meg azzal a céllal, hogy „számos katonai sejtet és rejtekhelyet hozzanak létre sok országban”, ezt követi a „katonai sejtek kiképzése és … a szabotázs és a merénylet gyakorlati tervezése”. A merénylet célpontjai „a Moszad tisztjei és parancsnokai és befolyásos izraeliek”. Megemlíti az „izraeli haditengerészeti hajók szabotázsát” és „emberrablást” is.

A terv részleteket tartalmaz a törökországi bázis felállításához szükséges finanszírozásról és személyzetről. Nem világos, hogy a tervet még azelőtt életbe léptették-e, hogy a Hamász október 7-én megindította terrortámadását, amelynek fő felbujtójának Szinwart tekintik.

Teljes cikk

[popup][/popup]