A hadsereg hibás adatokat közölt a besorozott ultraortodoxokról

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Kan közszolgálati műsorszóró riportját követően az Izraeli Védelmi Erők szerdán bejelentette, hogy vizsgálatot indított a hadseregbe bevonuló ultraortodox újoncok valós számának ügyében.

Az izraeli hadsereg ‘Nahal Haredi’ egységének katonái (Fotó: Naumi/Flash90)

A katonaság szerint Aviv Kochavi vezérkari főnök a vizsgálat lefolytatásával Roni Numa vezérőrnagyot bízta meg. A közelmúltban nyugdíjba vonult Numa feladata lesz meghatározni az ultraortodox besorozottak helyes számadatait a 2011–2018-as évekre is.

A riport szerint az izraeli hadsereg éveken át hamis számokat tett közzé az ultraortodox közösségekből a hadsereghez csatlakozó személyek számáról, néha megduplázva vagy megtriplázva a valós adatokat, ezzel látszólag közelebb hozva az számokat a törvény által meghatározott kvótához.

A hadsereg nyilatkozata kijelentette, hogy határozottan elutasítja azokat állításokat, miszerint a megnövekedett szám összehangolt erőfeszítés volt a törvényhozók és a nyilvánosság megtévesztésére, az adatok helytelensége mögött az a meghatározás áll, hogy ki tekinthető ultraortodoxnak.

A hadsereg szerint kezdetben megengedett volt beleszámítani azokat, akik legalább két éven át tanultak egy ultraortodoxként azonosított iskolában, és azokat is, akiket a kalkulációk során úgy ítéltek meg, hogy ultraortodox életmódot folytatnak. Később viszont csak az első kritériumot teljesítők számítottak a törvény szerint az ultraortodox kategóriába.

A katonai szóvivő nem részletezte, hogy a hadsereg pontosan mit ért ultraortodox életmód alatt.

A Knesszet Külügyi és Védelmi Bizottság, melynek megbízott vezetője Gabi Askenázi ex-vezérkari főnök (Kék-Fehér), szintén bejelentette, hogy hétfőn összeül megvitatni a megnövelt számok jelenségét, meghívva a katonaság és a védelmi minisztérium képviselőit.

A katonaság szerint a helytelen számokat néhány hete egy belső felülvizsgálat során fedezték fel, és azonnal felhívták rájuk Kochavi figyelmét.

„Az állítás, miszerint az ultraortodox besorozási számadatok kitalációk, helytelen,” nyilatkozta a hadsereg. „Az első áttekintés rámutatott, hogy eltérések mutatkoztak a számítási folyamatban, de ennek forrása, semmilyen formában és módon, nem egy arra irányuló széleskörű kísérlet volt a hadsereg részéről, hogy megtévesszen a számokkal.”

A Kan-jelentés szerint, amely nem idézett forrást, a hadsereg a 2011–2017 közötti időszakban az ultraortodox besorozottak listájába foglalt olyanokat, akik nem voltak uktraortodoxok, néhány közülük még vallásos sem volt. 2011-ben például a katonaság 1200 újoncról számolt be, miközben a tényleges szám 600 volt. Azóta pedig hamisan növeli a létszámot, hogy úgy tűnjön, folyamatosan emelkedik. 2017-ben a tényleges szám 1300 volt, de az ultraortodox besorozási osztály 3 070-et jelentett.

Teljes cikk

[popup][/popup]