A Fatah elítélte Izraelt, mert lelőtt három palesztin terroristát

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Mahmúd Abbász pártja szerint az izraeli katonák, akik agyonlőtték a Hadasz Malka határrendőrt agyonszúró terroristát és két társát, „háborús bűnt követtek el”.

A terroristák által agyonszúrt Hadasz Malka határrendőr

Az izraeli biztonsági erőket szombaton a Rámalláh melletti Deir Abu-Mashal faluba vezényelték ki, ahol a pénteki Jeruzsálem óvárosában végrehajtott késes és fegyveres terrortámadás három elkövetője lakott.

Az Ynet híroldalnak nyilatkozó tisztek elmondása szerint a katonák átmenetileg lezárták a falut a razzia idejére, a terroristák otthonaiban fegyverek után kutattak, elkoboztak különböző dokumentumokat és kihallgatták a családtagokat a támadásról.

A katonák feltérképezték a három elkövető otthonát a romboláshoz szükséges előkészületek részeként.

Egy személyt letartóztattak, a gyanú szerint köze lehetett a támadáshoz.

A razzia közben zavargások törtek ki a faluban. Mintegy 200 palesztin kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálta a katonákat és égő gumiabroncsokat gurítottak feléjük.

Az Izraeli Védelmi Erők hansúlyozta, hogy a katonák elsősorban nem halálos erejű fegyverekkel reagáltak, és csak súlyos konkrét esetekben lőttek éles lőszerrel a fő lázadók alsó testrészeire célozva.

A hadsereg a Deir Abu-Mashal-i akciót nem kollektív büntetésnek szánta, hanem biztonsági okokból hajtották végre.

Az erőszakos tüntetések során egyetlen katona sem sérült meg.

A hadsereg megjegyezte, hogy egy bizonyos faluból megszervezett támadást gyakran követ egy másik támadás, ugyanabból a faluból, hogy megbosszulják az elkövetők halálát. A hadsereg akciója pontosan ezt a forgatókönyvet szerette volna megakadályozni.

A falu lakói által futtatott Facebook oldalon megjelent egy fotó a három gyilkosról “Dicsőség és halhatatlanság a mi igaz mártírjainknak” felirattal. A posztra számos támogató üzenet is érkezett, mely az oldal üzemeltetői szerint a környékbeli falvak lakosaitól származnak.

Mindhárom férfi Deir Abu-Mashalból való és korábban már letartóztatták őket “terrorizmust népszerűsítő tevékenységekért” (kődobolás, erőszakos tüntetéseken való részvétel stb).

Először fordult elő, hogy az Iszlám Állam magára vállalt egy Izraelben végrehajtott terrortámadást. “Istennek hála, sikerült véghez vinni a terrortámadást Jeruzsálem szívében,” olvasható közleményükben. “Isten segítsévél nem ez volt az utolsó támadás.”

A Hamász terrorszervezet szombaton elutasította az Iszlám Állam nyilatkozatát, mondván az elkövetők a Palesztinai Felszabadítási Szervezet tagjai voltak. A támadást “két palesztin a Palesztinai Felszabadítási Szervezetből és egy Hamász tag” hajtotta végre.

 

Izrael szerint semmi jel nem utal arra, hogy a Hamásznak vagy az ISIS-nek bármi köze lett volna a terrortámadásokhoz.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a támadások után bevonta a Ramadán miatt kiadott belépési engedélyeket (250,000 db.) a ciszjordániai palesztinok számára.

Mahmúd Abbász pártja elítélte Izraelt, amiért megölte a három palesztin terroristát.

A Fatah nyilatkozata szerint a gyilkosságokkal Izrael háborús bűnt követett el.

“A Fatah elítéli az izraeli megszálló erő által Jeruzsálemben elkövetett háborús bűntettet a három palesztin fiatal ellen. A nemzetközi közösség hallgatása csak felbátorítja Izraelt, hogy folytassa a palesztinok gyilkolását,” mondta Osama al-Kawasme szóvivő.

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]