A Biden-kormány megvédte a Jad Vasem menesztéssel fenyegetett vezetőjét

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Biden-kormány szombaton megvédte a Jad Vasem elnökét, Dani Dayant, akit Binjámin Netanjahu szélsőjobboldali koalíciója a hírek szerint politikai megfontolásból igyekszik leváltani.

Dani Dayan (Fotó: Yadvashem.org)

„Az Egyesült Államok nagyra értékeli a Jad Vasem és igazgatójának döntő fontosságú munkáját, amelynek során együtt dolgozunk a holokauszt oktatás, emlékezet és kutatás terén. Az ilyen intézmények függetlenségének megőrzése világszerte kulcsfontosságú, mivel a holokauszt tényeinek eltorzítására/tagadására irányuló erőfeszítésekkel egyre gyakrabban nézünk szembe” – írta Ellen Germain, az Egyesült Államok holokauszt-ügyekkel foglalkozó különmegbízottja az X (korábban: Twitter) közösségi fórumon.

Magyarázat: Joáv Kisch oktatási miniszter (Likud) péntek reggel reagált azokra a hírekre, miszerint Dayan menesztésén dolgozik. A Kan közrádiónak adott interjújában kijelentette, hogy – úgymond – megvizsgálja a Dayan pénzügyi magatartásával és az alkalmazottakkal szemben alkalmazott rossz bánásmódjával kapcsolatos hozzá benyújtott panaszokat.

Háttér: Dayan korábban a telepes szervezeteket összefogó YESHA Tanács elnökeként illetve New York-i főkonzuljaként szolgált. Csatlakozott Gideon Szá’ár Új Remény pártjához az előző Kneszet-választásokon, azonban nem jutott be. A Jad Vasem élére Naftali Bennett miniszterelnöksége alatt nevezték ki 2021-ben.

A 12-es csatorna riportja szerint Kisch több hónapja törekszik Dayan eltávolítására, és végül levelet küldött neki, amelyben az intézmény rossz vezetésével vádolta meg.

A csatorna Kisch lépését ahhoz is kötötte, hogy az intézmény a holokauszt áprilisi emléknapján egy olyan énekest fogadott, aki a kormány politikája ellen emelt szót.

A csatorna szerint Binjámin Netanjahu miniszterelnök és Kisch abban reménykedik, hogy Dayant Keren Barakkal, a Likud párt egykori képviselőjére cserélhetik.

Kisch levelet küldött Dayannak, amelyben azt írta, ,,súlyos aggodalomra ad okot, hogy a Jad Vasem vezetőségi ülésein és szavazásain olyan személyek vesznek részt, akiket nem törvényesen neveztek ki, és akiket a kinevezési felülvizsgáló bizottság nem hagyott jóvá”. Ennek üléseire magát a minisztert és hivatalának főigazgatóját, akik szintén a testület tagjai, nem hívták meg.

Teljes cikk

[popup][/popup]