A Barenboim – Said zeneakadémia új koncertterme Berlinben

Írta: Izraelinfo - Rovat: Hírek - lapszemle

Felavatták a közel-keleti megbékélést szolgáló berlini zeneakadémia koncerttermét.

Nagy sikerű ünnepi hangversennyel felavatták Berlin új büszkeségét, a közel-keleti megbékélést szolgáló Barenboim-Said zeneakadémia koncerttermét, amelyet a többi között a Szilícium-völgyben fekvő Facebook-campusról ismert amerikai sztárépítész, Frank Gehry tervezett ingyen, társadalmi munkában.

Önkéntes alapon, díjazás nélkül dolgozott Tojota Jaszuhisza is, aki a kanadai cédrussal borított terem akusztikáját alakította ki. A több mint háromórás szombat esti koncertről szóló első kritikák szerint az egyebek között a Los Angeles-i Walt Disney Concert Hall és a hamburgi Elbphilharmonie teremakusztikai megoldásai révén világhírű japán szakember különlegesen intim, meleg hangzást varázsolt a német főváros közepén, az Unter den Linden sugárúton fekvő Berlini Állami Opera egykori raktárépületében kialakított hangversenyterembe.

A zeneakadémiát az operaház főzeneigazgatója, az egyik legjelentősebb kortárs zeneművészként számon tartott Daniel Barenboim alapította 2012-ben. A másik névadó az Orientalizmus című nagyhatású könyv szerzője, a néhai Edward Said. A palesztin-amerikai irodalomtudós és az argentin-izraeli karmester, zongoraművész 1999-ben alapította a West-Eastern Divan Orchestra nevű zenekart arab és izraeli muzsikusokból.

Az arab-izraeli zenekar gondolatának mintájára a közel-keleti fiatal muzsikusokat a 2016/17-es tanévtől képző berlini zeneakadémia a közös tanulás és zenélés révén akar hozzájárulni az egymás iránti megértéshez és a békéhez. Ennek a törekvésnek a jegyében a 90 fős évfolyamok diákjait a képzés három éve alatt hangszeres és zenetudományi tárgyak mellett filozófiai tudományokra is oktatják.

Frank Gehry Barenboim javaslatára egy ovális termet tervezett a négyszögletű raktárépületbe. Az építészeti alapgondolat a párbeszéd, a demokrácia és az egyenlő hozzáférés, ezt fejezi ki a többi között, hogy a közönség egyetlen tagja sem ül 14 méternél nagyobb távolságra a zenészektől. A termet Barenboim tavaly elhunyt francia zeneszerző-karmester barátjáról Pierre Boulez-ről nevezték el, aki mindig is bírálta a klasszikus zene bevett előadási módját és cipősdoboznak csúfolta a hagyományos koncerttermeket.

Az első hangversenyen teljesen “bejátszották” a 680 fős Pierre Boulez termet, a zenészek nemcsak a nézők karéjában, a terem közepén elhelyezett porondon, hanem az ívelt karzatokon is adtak elő darabokat. Barenboim vezényletével különböző zenetörténeti korszakokat mutattak be Schubert, Mozart, Alban Berg, Boulez és Jörg Widman művein keresztül. A koncertet az Arte nemzetközi kulturális televízió vasárnap este felvételről sugározza.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]