“Magyar Zsidó Kultúráért”

Írta: Hírextra - Rovat: Hírek - lapszemle

Perczel Anna építész, az ÓVÁS Egyesület alapítója vehette át az idei “Magyar Zsidó Kultúráért” díjat, a “Várhegyi György – a Magyar Zsidó Oktatásért” elnevezésű elismerés kitüntetettje pedig Kovács András szociológus lett – tájékoztatta a most tizenegyedik alkalommal átadott díjakat létrehozó Magyar Zsidó Kulturális Egyesület hétfőn az MTI-t. 

Forrás: Hírextra

 

Perczel Anna építészt azért jutalmazták, mert 1996-tól szisztematikusan tárta és tárja fel a régi pesti zsidónegyed építészeti értékeit, azok történelmi és kultúrtörténeti hátterét, és elismerésre érdemes hűséggel küzd a negyed értékmentő rehabilitációjáért, kutatási eredményeit pedig mind a szakmai, mind pedig a széleskörű nyilvánosság orgánumaiban folyamatosan publikálja – idézi a közlemény a laudációt.

Kovács András szociológus, a Közép Európai Egyetem, Zsidó Tudományok Programjának akadémiai igazgatója, az MTA Kisebbségkutató Intézetének tudományos főmunkatársa méltatásából azt emelik ki: a szakember több mint két évtizede foglalkozik a zsidó identitás és az antiszemitizmus témáival. Tudományos munkák sorában tette közé kutatási eredményeit, melyek megalapozták a magyar szellemi élet tárgyi ismeretét a honi zsidóság azonosságtudatáról és a magyarországi zsidóellenességről.

A díjakat a Gundel étteremben megtartott Hanuka bálján a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke, Kirschner Péter adta át.
 

[popup][/popup]