Magyar városok zsidó örökségéről nyílt kiállítás Jeruzsálemben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Négy magyar város zsidó örökségét kutatták és dokumentálták történelem, fotográfia és építész szakos izraeli hallgatók; eredményeiket kiállítás keretében Jeruzsálemben mutatták be a közönségnek.

Forrás: Kultúra

 

 

(MTI) – Az Utazás a zsidó örökségbe Magyarországon című projekt keretében Debrecen, Nagykálló, Nyíregyháza és Mád zsidó örökségét kutatta és dokumentálta a 28 hallgató – mondta Daphna Yisrael projektvezető. Hozzátette, hogy a diákok saját szakmájukon keresztül ragadták meg a zsidó temetők, zsinagógák, épületek, régi imakönyvek, és egyéb tárgyak értékét, valamint interjúkat készítettek a helyi lakosokkal.
 
A személyes indíttatás vagy családi kötődés miatt jelentkezett fiatalok héber, magyar, német és jiddis sírkőfeliratokat másoltak, zsinagógák és más zsidó épületek építészeti technológiáját és belső építészetét vizsgálták, százéves imakönyveket tanulmányoztak, valamint archívumokat, könyvtárakat bújtak. Az Avi Chai Alapítvány központjában kiállított tablókon a temetők korok szerinti dokumentálása, érdekes sírfeliratok, fényképek és idézetek mesélték el a látogatóknak, hogyan és milyen munkát végeztek a diákok.
 
Lányi Eszter tel-avivi kulturális attasé a csütörtök esti ünnepélyes megnyitón az izraeli hallgatók által elvégzett munka fontosságát, az általuk elindított interkulturális párbeszéd jelentőségét hangsúlyozta. Úgy vélte, hogy a zsidó örökség felkutatásával a diákok olyan hidat kezdtek el építeni, amely a jövő nemzedékeit is összeköti majd.
 
A négy városban elvégzett munkát a diákok egy-egy rövidfilmben foglalták össze: a közönség előtt ezeken keresztül elevenedtek meg a diákok élményei. Mádon például – ahol a 700 fős zsidóságból mára egyetlen ember sem maradt – egy 84 éves bácsi ugrálni kezdett, csak hogy megmutassa az izraeli diákoknak, hogyan játszott egykor zsidó barátaival – idézte fel az egyik élményt Keren Gaiger.
 
Daphna Yisrael projektvezető elmondta, hogy az összegyűjtött adatok hamarosan internetes adatbázisba kerülnek, kézzelfogható eredményeik pedig a cfáti magyar múzeum gyűjteményét gyarapítják majd.
 
Ismertetése szerint eddig mintegy tíz országba szervezték meg az Utazás a zsidó örökségbe programot, Magyarország előtt többek között Bulgária, Szlovákia, Csehország, Görögország, Törökország és Grúzia zsidó emlékekről kevésbé híres, ám egykori virágzó zsidó közösségéről ismert kisvárosait keresték fel. Jövőre a történészekből álló tanács döntése szerint Ukrajna következik.
 

[popup][/popup]