40,5 milliárd dollárért vásárol be a Teva

Írta: portfolio.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A hétvégi értesüléseknek megfelelően bejelentette a Teva, hogy 40,5 milliárd dollárért megvásárolja az Allergan generikus gyógyszergyártó részlegét. A tranzakció miatt ugyanakkor a Mylanra korábban tett ajánlatát visszavonta az izraeli cég, így utóbbi társasság részvényárfolyama jelentős eladói nyomás alá került. A Teva és az Allergan papírjait azonban veszik a befektetők.

 Teva

A Teva 33,75 milliárd dollárt készpénzben, és a jelenlegi árfolyamon számolva 6,75 milliárd dollárt saját részvényekben fizet. Utóbbi mintegy 10 százalékát jelenti a Teva részvényeinek. A tranzakció várhatóan 2016 első negyedévében záródhat.

Az izraeli gyógyszercég ugyanakkor egy másik mai közleményében visszavonta a Mylan részvényeire tett ajánlatát, melyet készpénzben és saját részvényekkel fizetett volna ki. A tranzakció ellenértéke szintén mintegy 40 milliárd dollárra rúgott volna. A Teva közleményében a mostani tranzakcióval indokolta a korábbi felvásárlási ajánlatának visszavonását.

Előzmény

A hétvégén érkezett a hír, hogy az izraeli központú gyógyszergyártó, a Teva megvásárolná az ír központú versenytársának, az Allergannak a generikus gyógyszergyártó részlegét. A hétvégén 40-45 milliárd dollár körüli összegről szóltak a hírek.

Aktívak a cégek

A gyógyszerszektorra az utóbbi időszakban meglehetősen nagyfokú konszolidáció jellemző, miután több társaság jelentős készpénzállományon ül, a finanszírozási költségek alacsonyak, és egyes originális gyártók felől egyre nagyobb az érdeklődés a biotechnológiai cégek iránt. Ennek megfelelően a gyógyszerszektorban az utóbbi 12 hónapban csak úgy röpködtek a dollár-tízmilliárdos ajánlatok.

[popup][/popup]