400 izraeli high tech cég az új kormánynak: a vallási diszkrimináció veszélyes

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Nem elfogadhatóak az olyan törvények, amelyek megengednék egy szolgáltatónak, hogy vallási meggyőződésre hivatkozva megtagadja a szolgáltatást – pl. vallásos orvos elutasítsa nem házas nő meddőségi kezelését vagy vallásos szállodatulajdonos elutasítsa meleg pár bejelentkezését. A diszkriminálóknak megtagadjuk a szolgáltatást – fenyegetőznek izraeli nagyvállalatok.

(Forrás: Wikimedia commons)

A két héttel ezelőtti még csak körvonalazódó új kormány gazdaságot érintő záradékaira válaszul, több mint 400 high-tech cég levélben hívta fel Netanjahu figyelmét a Legfelsőbb Bíróság függetlenségének tervezett befagyasztása, illetve ezen belül az igazságszolgáltatás státuszának károsítása és a valláson, fajon, nemen vagy szexuális identitáson alapuló kisebbségek jogainak sérelme mögött rejlő valódi egzisztenciális fenyegetésre, amely széles körben érinti a high-tech ipart.

A vasárnapi legújabb bejelentés nyomán, a médiában nyilvánosságra hozott, a Vallási Cionizmus által már korábban benyújtott törvényjavaslat, amely szerint a diszkrimináció többé nem minősül tiltott diszkriminációnak, amennyiben ezt azért teszik, hogy megakadályozzák a kereskedő vallási meggyőződésének sérelmét vagy néhány ügyfele vallási meggyőződését,” a piac szereplőit immár konkrét lépések bevezetésére késztette.

Orit Sztrock (Vallásos Cionizmus) pártjának törvényjavaslata lehetővé teszi a vállalkozások vagy magánvállalkozások számára, hogy vallási lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadják a szolgáltatást, amíg egy bizonyos földrajzi tartományon belül van másik hasonló szolgáltatás.

Sztrock továbbá olyan kezelésekről is beszélt, amelyekben az orvosnak valamilyen vallási kifogása lehet, mint például a nem házas nők termékenységi kezelése. Az orvosok a vallási hitükkel ellentétes kezeléseket megtagadhatnák mindaddig, amíg egy másik orvos hajlandó ugyanilyen kezelést nyújtani.

A Likud igyekezett pontosítani, ugyanakkor nem állt ellen, Netanjahu pedig  tűzoltásként határozottan megismételte, hogy vezetése alatt nem enged semmilyen diszkriminációt az LMBT közösség tagjaival szemben.

Miki Zohar a Likud kijelentéseire reagálva Twitteren támadta le a szerinte uszító baloldalt, mondván pártja és vezére nem engedi, hogy kárt tegyenek Izrael polgárainak szabadságában.

Orit Struck, a vallásos cionista párt képviselője (Forrás: Wikimedia commons)

Sok vállalkozás azonban másképp látja a helyzetet.  A törvényjavaslatra reagálva számos vállalkozás, élükön a Discount Bankkal, kijelentette: nem nyújtunk szolgáltatást olyan vállalkozásoknak, amelyek vallás, faj, nem vagy szexuális irányultság alapján diszkriminálják az ügyfeleket.

A bank vasárnap bejelentette, hogy igazgatótanácsa elfogadta vezetőségének ajánlását, amely szerint hitelezési politikájának aktualizálása azt tükrözi, hogy a hitelező nem nyújt hitelt olyan vállalkozásnak vagy szervezetnek, amely diszkriminatív módon jár el, vagy az ügyfeleket vallás, faj, nem vagy szexuális irányultság alapján diszkriminálja.

Helyénvalónak találtuk a bank hitelezési politikájának módosítását, így ami már eddig is nyilvánvaló volt, mostantól hivatalossá válik – nyilatkozta Saul Kobrinszki, a bank elnöke, hozzátéve, hogy a politika szerint a Discount Bank nem nyújt hitelt olyan vállalkozásoknak vagy szervezeteknek, amelyek Izrael államban diszkriminálják az ügyfeleket.

Ez a mi elkötelezettségünk és felelősségünk, mint az izraeli gazdaság jelentős üzleti szereplője – közölte Kobrinszki.

A törvényjavaslat és az izraeli vállalatok reakciója abban az időben született, amikor a világ vállalataitól egyre inkább megkívánják, hogy ragaszkodjanak a társadalmi felelősségvállalás értékrendjéhez, sőt küzdjenek a környezet és a lakosság károsodása ellen. Sok befektető azt követeli, hogy a vállalatok maguk kerüljék a környezet szennyezését, illetve a lakosság és az emberi jogok megsértését, és ne működjenek együtt más vállalatokkal, amelyek megsértik ezeket az értékeket. Ennek megfelelően Izraelben is egyre több cég jelentette be, hogy befektetési portfóliója a társadalmi-környezeti vállalati felelősségvállalás követelményeinek megfelelően frissítésen esik át, ezért nem meglepő, hogy a hazai technológiai cégek és pénzintézetek csatlakoztak a Discount Bank által indított erőfeszítéshez, és egyértelműen kifejezték a diszkriminációval szembeni ellenállásukat, miközben egyre nagyobb az aggodalom, hogy a leendő koalíciós kormány olyan változtatásokat fog életbe léptetni, amelyek lehetővé teszik ezen diszkriminatív gyakorlatok alkalmazását.

Csatlakozva a Discount Bank bejelentéséhez, Michal Braverman-Blumenstyk, a Microsoft technológiai óriásvállalat vállalati alelnöke arra figyelmeztetett, hogy a rasszizmusra és bármilyen megkülönböztetésre ösztönző diskurzusnak nincs helye egy civilizált társadalomban.

A Microsoft egy sokszínű otthon, ahová a rasszizmus nem léphet be. A vállalat sikerének oka a sokszínűség: minden nap végigsétálok a Microsoft folyosóin, és csodálatos munkatársakat látok – zsidókat, arabokat, ultraortodoxokat, világiakat, LMBT-ket, nőket és férfiakat -, akik testvériesen, professzionálisan dolgoznak egymás mellett, annak az alapértelmezésnek a hátterében, hogy mindenki egyenlő – írta Braverman-Blumenstyk a LinkedIn-oldalán közzétett nyilatkozatában.

Izrael demokratikus és erkölcsös állam, és annak is kell maradnia – jelentette ki Braverman-Blumenstyk.

Az izraeli Wiz kiberbiztonsági cég hétfőn bejelentette, hogy minden olyan vállalatnak, amelyik üzletet akar kötni a startuppal, meg kell felelnie a diszkriminációellenes politikájának.

Teljes cikk

[popup][/popup]