Vallásos orvos ne kezeljen melegeket, ha más orvos is elérhető?

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

Orit Struk a Vallásos Cionista Párt képviselője a KAN közszolgálati rádióban vasárnap reggel azt mondta: egy vallásos orvosnak legyen lehetősége visszautasítani az  LMBTQ+ közösség  tagjainak orvosi kezelését, ha más orvos is jelen van, aki el tudja látni a pácienst.

Orit Struck (Forrás: Wikimedia commons)

“Útját kell állnunk annak, hogy a halachát (zsidó jogot) alsóbbrendű valamiként kezeljék. Az ország törvényei kifejezik erkölcsi kódexét” – mondta a képviselő asszony.

Struk kijelentése arra vonatkozott, hogy az Vallásos Cionista Párt és az Egyesült Tóra Párt Likuddal kötött koalíciós megállapodása olyan kikötést tartalmaz, amely lehetővé teszi a vallásos hit alapján az orvosi kezelés megtagadását abban az esetben, ha ugyanaz a termék vagy szolgáltatás ugyanazon az áron elérhető a közelben. Ilyen helyzetek adódhatnak, amikor ortodox fodrász megtagadja, hogy pengével borotváljon meg egy vendéget, mert az a hagyomány szerint tilos; ortodox férfi vagy nő nem szolgál ki ellenkező nemű klienst; vagy LMBTQ+ személy kiszolgálását tagadja meg.

Simcha Rothman a Vallásos Cionista Párt képviselője ugyanebben a műsorban kijelentette, ezen az alapon engedélyezni kell, hogy egy hotel tulajdonosa ne adjon ki szobát meleg párnak.

Rothman ezt írta a Twitteren: “Tisztázzunk valamit. A szabadság azt jelenti, hogy mások olyan dolgokat tesznek, ami nekem nem tetszik. A szólás szabadsága azt jelenti, hogy más emberek vallásos emberekről, arabokról vagy LMBTQ+ személyekről kellemetlen dolgokat állítanak. A foglalkozás szabadsága azt jelenti, hogy nem bánunk barátságosan egyes ügyfeleinkkel, bojkottálunk (vagy nem) egy közösséget, a kliensek pedig büntetnek ezért vagy sem. Ez a szabadság. Megdöbbentő, igaz-e?”

A törvény beceneve “Motti Steinmetz törvény”; egy haredi zenészről nevezték el, akinek Afulán tartott gender szempontból szegregált koncertjét a legfelsőbb bíróság diszkriminálónak és így törvényellenesnek ítélt 2019 augusztusában. A Vallásos Cionista Párt szóvivője szerint a cél a hasonló koncertek engedélyezése lenne.

Isaac Herzog

Felháborodott reakciók

Benjamin Netanjahu a következőképpen válaszolt: „Orit Struk kijelentései elfogadhatatlanok a Likud, és jómagam számára is. A koalíciós megállapodás útját állja bármilyen diszkriminációnak, ez a véleményem, és az LMBTQ+ közösség álláspontja is mert a szolgáltatásokat illetően utóbbiaknak ugyanolyan jogaik vannak, mint Izrael bármely polgárának. A Likud tesz arról, hogy ne érje kár az LMBTQ+ közösség tagjait, vagy bármely állampolgárt.”

“Netanjáhu gyönge és egy sötét halachikus állam felé vezet minket” – írta Jair Lapid leköszönő miniszterelnök a Twitteren. „Még csak nem is ítéli el ezeket a javaslatokat, mert még arra sem képes.”

Isaac Herzog elnök vasárnap a Twitteren válaszolt:

“Egy olyan helyzet, amelyben Izrael polgárai fenyegetve érzik magukat identitásuk vagy hitük miatt, aláássa Izrael Állam alapvető demokratikus és erkölcsi értékeit. Az elmúlt napokban az LMBTQ-közösség és általában a különböző szektorok és nyilvánosság ellen tett rasszista megjegyzések mélyen aggasztanak.

Nitzan Horowitz távozó egészségügyi miniszter szerint „A gondozók és betegek irányában megnyilvánuló diszkrimináció szöges ellentétben áll az egészségügyi rendszer és egészséges társadalom alapelveivel. A rendszer megmarad sokoldalúnak és változatosnak; benne rasszizmus vagy diszkrimináció nyomokban sem lehet felfedezhető – mindegy kiről van szó, zsidóról vagy arabról, vallásos vagy világi személyről, nő, férfiról, vagy LMBT az illető, gazdag vagy szegény, a kereskedelemben vagy gyógyászatban, dolgozik – ha ápolásra szorul, ez mindegy. Orit Struk Hebronból vagy Samira Fathi Akkóból egyenlő ellátásban részesül. Az egészségügyi rendszer egységesen utasítja el a diszkriminációt.”

Simcha Rothman

Hadas Ziv, az „Orvosok az Emberi Jogokért nevű szervezet etikai bizottságának alelnöke azt nyilatkozta, hogy „egy ilyen törvényjavaslat, még ha végül el is utasítják, árt a gyógyászati etikának, aminek minden egyes doktor elkötelezett. Ne zavarjon meg minket a szélsőjobb megszelídített nyelvezete. A követelmény, hogy mindenki egyenlő elbánásban részesüljön az orvosok részéről, nem lehet kényszer, hiszen ez a küldetésük és szakmájuk. Aki ennek nem képes eleget tenni, ne menjen orvosnak. A Struk és hozzá hasonlók által folytatott vita tönkreteszi az orvosi közösséget, és úgy tűnik, efelé haladunk.”

Struk vasárnap reagált a fölhördülésre, és azt így minősítette: „sok hűhó semmiért”

“Senki sem akarja diszkriminálni az LMBTQ+ személyeket azonosságuk vagy önmeghatározásuk alapján, sem a gyógyászatban, sem pedig más szolgáltatások területén. Az LMBTQ+ közösség tagjai emberi lények, akik ugyanúgy megérdemlik a tiszteletet és szeretetet, mint mások. A KAN rádióban Keren Neubach műsorvezetőnek éppen ezt hangsúlyoztam” – mondta Struk egy nyilatkozatban.

“Egyáltalán nem a páciens azonosságáról van szó, hanem a kezelés jellegéről. Amennyiben a gyógykezelés ellentmond a halachának, egy hagyományőrző orvos nem kötelezhető arra, a páciens identitásától függetlenül.”

“A zsidó állam kétezer éves száműzetés után jött létre, köszönhetően azoknak a zsidóknak, akik életüket adták, mert hűek maradtak a Tórához (lemészárolták, fölakasztották, máglyán égették meg, halálra kínozták őket); hagyományőrző zsidó nem kényszeríthető arra, hogy megsértse a halachát. Biztos vagyok benne, hogy az emberek túlnyomó része egyetért ezzel az egyszerű igazsággal, mint ahogyan Ön is – különösen Hanukka idején, amikor a vallásellenes kényszer elleni fölkelést ünnepeljük.”

Rothman ugyancsak válaszolt a Twitteren. “Remélem, mindenki számára világos, hogy amennyiben a főcímet kiragadják a szövegkörnyezetből, az hazugsághoz vezet. Amikor valaki azt állítja, hogy egy vállalkozónak jogában áll azt csinálni, amit akar, nem azt jelenti, hogy mindent támogat, amit egy vállalkozó csinál.

Jerusalem Post

 

Címkék:halacha, LMBTQ, Vallásos Cionista Párt

[popup][/popup]