Török vezérkari főnök a jeruzsálemi siratófalnál

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A török reformerek reménykedve várják Yasar Büyükanit vezérkari főnök küszöbönálló visszavonulását.

 

Forrás: Népszabadság

 

Utóda, Ilker Basbug ugyanis megfontolt és kompromisszumra kész főtiszt hírében áll. Nagyrészt személyétől függ, hogy a Törökországot kettészakító politikai szembenálláson sikerül-e felülkerekedni. Isztambuli megfigyelők szerint Basbug az elmúlt években a hadseregen belül szerveződő puccsisták ellen fellépve megakadályozta, hogy a fegyveres testület megdöntse az iszlamistának tartott AKP uralmát.

Állam az államban – mondható a 600 ezres török hadseregről, amely a NATO második legnagyobb fegyveres ereje. Vezetőik magukat Kemál Atatürk örököseinek, a szekuláris állam legfőbb őreinek tekintik. Kiváltságaik miatt a vezérkari főnök az ország egyik legnagyobb hatalmával bíró embere. Basbug, aki a szárazföldi erők parancsnokaként augusztus 30-án lép Büyükanit helyébe, a szokásos tiszti kiképzésen kívül a brit Királyi Hadi Akadémián is tanult. Kiváló angolnyelv-tudása miatt többször szolgált a NATO belgiumi főparancsnokságán, így tőle nem várhatók elődje heves kirohanásai a védelmi szövetség egyes tagállamaival szemben. Igaz, hevesen ellenezte, hogy az iraki háborúra készülő amerikai hadsereg török területeken vonuljon fel.

Basbug korábban magára hívta a konzervatív körök haragját. A Vakit napilap egy képet közölt róla, amelyen a főtiszt a jeruzsálemi siratófalnál imádkozik. Az Afyonkarahisar tartományban született, 65 éves katonáról elterjedt, hogy valójában zsidó származású. Bár a híresztelés nem felel meg a valóságnak, a tábornok többször is szorosabb együttműködésre szólította fel Ankarát Izraellel.

Liberálisnak mondható nézetei ellenére a többi főtiszthez hasonlóan két csoportban jelöli meg az állam legnagyobb ellenségeit: a szakadár Kurd Munkáspártban és a legutóbbi választásokon abszolút többséget elérő AKP-ban. Abdullah Gül államfő és Recep Tayyip Erdogan pártját veszélyes iszlamista formációnak tartják a kemalisták. Az elnökválasztáson aratott AKP-diadal és a párt napokban meghiúsult bírósági betiltása óta egyértelmű, a két ellenséges politikai tömbnek meg kell találnia az együttélés formáját. Ilyen téren optimizmusra ad okot, hogy Basbug szakítva a főtisztek eddigi gyakorlatával elfogadta Erdogan meghívását egy négyszemközti megbeszélésre.

A törökök közben érdeklődve figyelik az államhatalom és a hadsereg vezetésének kényszerházasságát. A nemrég zárult háromnapos vezérkari tanácskozás befejezéseként a tábornokok a hagyományos elnöki fogadásra indultak. Az elmúlt évek gyakorlatával szemben nem volt esti fogadás, koccintás és tánc. Gül felesége fejkendőt visel, így az ünnepélyes találkozóra a házastársak nem voltak meghívva. Az új elnök vallásossága miatt alkoholt sem szolgálhattak fel, ezért ebédidőre helyezték át a programot. A modernség letéteményesének tartott főtisztek kénytelen voltak egyszerű, vidéki ételeket fogyasztani.

A feketeleves azonban csak most következik. Az AKP és a hadsereg által egyaránt szorgalmazott EU-csatlakozás feltétele ugyanis a fegyveres erők kiváltságainak megnyirbálása. Törökországban remélik, hogy a nehéz alkukat Basbug vezetésével a válság elmélyülése nélkül sikerül megkötni.
 

 

[popup][/popup]