A lakás, ahonnan Wallenberget elhurcolták

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Emlékév a száz éve született svéd diplomata tiszteletére. Ma az osztrák nagykövetség és az Osztrák Kulturális Fórum székhelye a
budapesti Benczúr utca 16. Ebből az épületből hurcolták el a szovjetek
1945. január 17-én Raoul Wallenberget, a zsidó üldözöttek ezreit
megmentő svéd diplomatát és magyar segítőjét, Langfelder Vilmos
mérnököt. Ma már azt is tudjuk, hogy melyik lakásból…

 

 

forrás: nol.hu

 

Kamarakiállítást rendeznek a lakásban is, ahonnan a svéd diplomatát elhurcolták
Népszabadság – M. Schmidt János Wallenberg és munkatársa a nyilasok elől elrejtőzve napokig Ocskay László százados lakásában húzódott meg. A százados szintén szembeszállt a náci-nyilas rezsimmel. A zuglói Abonyi utcában, a kiürített zsidó gimnáziumban „ruhagyűjtő és ruhajavító” részleget működtetett.

Túlnyomórészt zsidó munkaszolgálatosok dolgoztak itt. Az álcázott tevékenységgel a százados mintegy másfél ezer ember életét mentette meg. (Ocskay László 2002-ben posztumusz megkapta a Világ Népeinek Igaza kitüntetést.)

Bár a korabeli források ebben a tekintetben igen hiányosak, Szita Szabolcs történész, a Páva utcai holokauszt-emlékközpont igazgatójának elmondása szerint aligha kétséges, hogy szoros együttműködés alakult ki Ocskay és Wallenberg között. Ennek egyik közvetett bizonyítéka, hogy a nyilasok rémuralma idején a svéd diplomata a Benczúr utcában, a százados lakásában keresett menedéket.

A történész felvette a kapcsolatot Ocskay László hozzátartozóival: nekik köszönhetően sikerült kiderítenie, pontosan melyik az a lakás, ahonnan a szovjet hatóságok elvitték Wallenberget és magyar munkatársát.

A földszinti saroklakás napjainkban az Osztrák Kulturális Fórum rendezvényeinek ad otthont. Ma, január 17-én – Wallenberg elhurcolásának napján – megemlékezéssel egybekötött kamarakiállítás nyílik a helyszínen.

Más rendezvényeket is tartanak a fővárosban. Kezdődik az emlékév: Magyarország köszönetet mond a száz éve született Rauol Wallenbergnek.

[popup][/popup]