Mit forgat a fejében a magyar kultúra követe Izraelben?

Írta: HVG - Rovat: Hírek - lapszemle

„Izgalmas, modern helyként szeretném bemutatni Magyarországot, hogy ne csak a gulyás és az operett jusson róla az izraeliek eszébe, hanem például a kortárs tánc, a film és jazz is, amikre Izrael nagyon is vevő” – állítja Lányi Eszter, aki tavaly ősz óta Magyarország izraeli nagykövetségének kulturális attaséja.

Forrás: HVG

2008. július 3. / S. Zs.

Állítja Lányi Eszter, aki tavaly ősz óta Magyarország izraeli nagykövetségének kulturális attaséja.

Hogyan lesz valaki kulturális attasé?

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapján megjelent egy pályázat, amit letöltöttem, kitöltöttem, majd beadtam. Tavaly öt új állomáshelyre neveztek ki kulturális attasét, Belgrádba, Zágrábba, Sanghajba, Pekingbe és Tel Avivba. Az utóbbi városba engem választottak. Mind az öten beszéljük az adott ország nyelvét, jól ismerjük kultúráját és általában nem külügyes, hanem kulturális, oktatási háttérrel érkeztünk. Ezért aztán terepismeretünkkel egészen másként nyúlunk a feladatokhoz. Jómagam korábban Stockholmban dolgoztam, az európai zsidó kultúra feltámasztására szervezett Paideia intézetben, ahol szemináriumot vezettem. Ezt megelőzően a civil szférában, a mellrákkal foglalkozó magyarországi szervezetek támogatásával foglalkoztam. Korábban, 2001-ben, barátaimmal létrehoztuk a Haver Alapítványt.

Izraelt mennyire ismerte?

L.E : Beszélek héberül, két évig Izraelben jártam gimnáziumba, de Budapesten érettségiztem. A zsidó egyetem judaisztika szakán diplomáztam, a képzés során félévet Jeruzsálemben tanultam, s azután is sokszor jártam Izraelben, sok ismerősöm, barátom él itt.

Tel Avivban mire kíváncsiak a magyar kultúrából?

Izgalmas, modern helyként szeretném bemutatni Magyarországot, hogy ne csak a gulyás és az operett jusson róla az izraeliek eszébe, hanem például a kortárs tánc, a film és jazz is, amikre Izrael nagyon is vevő. A gasztronómia és az operett biztos befutó, az ilyen kezdeményezésekre csak rá kellett segíteni. Emellett népszerűek filmrendezőink, minden helyi filmfesztiválra beneveznek magyar filmet, érkezik magyar meghívott. Mészáros Márta ősszel a Rechovoti Női Filmfesztivál díszvendége lesz. Nemrég volt itt Szász János a 12. Nemzetközi Diák Filmfesztivál zsűri tagjaként. Azt szeretném, ha valódi kulturális dialógus jönne létre, nem kell feltétlenül a már százszor elhangzottakat ismételgetni. Az elmúlt félévben a kortárs képzőművészet terén is történtek komoly lépések. A két ország közötti diák-csereprogramok, kiállítások tervei is fölmerültek. Minderre itt komoly fogadókészség van. A jeruzsálemi Nemzetközi Kézműves Vásárra – idén első alkalommal – magyar népi iparművészek érkeznek, fafaragó és hímző.

Izraelben naponta legalább öt fesztivált és konferenciát tartanak, igyekszünk segíteni a kijutást a különböző eseményekre, ha máshogy nem, egy repülőjeggyel. Fontos személyes szakmai kapcsolatok, együttműködési ötletek születnek az ilyen rendezvényeken. Nagyon sokszor egyáltalán nem a pénzen, hanem személyes ismeretségeken és kezdeményezőkészségen, a kreativitáson múlnak a dolgok.

 

 

Címkék:gasztronómia

[popup][/popup]