Izrael bízik a magyar gombnyomásban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Biztos vagyok benne, hogy a magyar kormány jó döntést hoz majd – mondta
bemutatkozó sajtóreggelijén Ilan Mor, Izrael új budapesti nagykövete a
palesztin államiságról szóló ENSZ-szavazat kapcsán.
 

 

 

forrás:nol.hu

 

Ilan Mor – aki barátinak és stabilnak nevezte országa hazánkkal ápolt kapcsolatait – azt mondta: Izrael nincsen a palesztin államiság ellen, érdeke fűződik hozzá, hogy vele békében élő, határait és a zsidó nép otthonát elismerő szomszéd mellett éljen. – A nézetkülönbség abban van, hogyan érjük ezt el – hangoztatta az 56 éves karrierdiplomata, kifejtve a jeruzsálemi kormány álláspontját: a megfelelő eredményt a két fél közötti közvetlen tárgyalások hozhatják meg, minden más (így a palesztinok erőfeszítései az ENSZ-ben) pedig kontraproduktív.

– Nincsen joguk ahhoz, hogy előfeltételeket szabjanak a közvetlen tárgyalásokhoz. A fő probléma pedig az: nem fogadják el Izraelt a zsidó nép otthonaként – mondta Mor a másfél hete benyújtott palesztin függetlenségi kérelemről, hozzátéve: ha elismernék a zsidó állam  jogát a létezéshez, az izraeli társadalom többsége kész lenne kompromisszumot kötni. – Nem akarunk Nagy-Izraelt, elfogadjuk a palesztinok területi jogát – jelentette ki, megjegyezve, a politikai-biztonsági helyzet akadályozza Izraelt abban, hogy megfeleljen a „politikai korrektség” által támasztott ideálnak, vagyis annak, hogy egyszerűen adja fel a megszállt területeket. „Kritizálják Izraelt! De vegyék figyelembe: a semmiből teremtettünk magunknak államot, és csak az nem hibázik, aki nem csinál semmit!” – mondta Mor a megjelent magyar újságíróknak. (A palesztin függetlenség ügye most éppen az ENSZ BT előtt van. Állandó tagként az USA biztosan megvétózza, ami után a palesztinok valószínűleg a közgyűlés elé állnak.)

Az új budapesti nagykövet – aki korábban Pekingben, majd Berlinben dolgozott első nagykövetségi beosztottként – némi keserűséggel beszélt az „arab tavasz” helyett „arab tél”-ről, azt fejtegetve: nem látni világosan, hogy milyen irányt vesznek a fejlemények Egyiptomban, Szíriában, Jemenben vagy éppen Bahreinben, miközben Izrael a stabilitás szigeteként emelkedik ki a Közel-Keleten. Mor nem ismerte el, hogy a zsidó állam elszigetelt lenne a nemzetközi közösségen belül („jó barátaink vannak Európában és stratégiai kapcsolatban állunk az Egyesült Államokkal”), megerősítve: országának mindent meg kell tennie az Egyiptommal és Jordániával kötött béke megőrzéséért, illetve az állítása szerint Ankara hibájából megromlott izraeli-török viszony javításáért.
 

[popup][/popup]