Heller Ágnes képviseli Magyarországot Izraelben az Első Nemzetközi Zsidó Írókonferencián

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Széchenyi-díjas filozófus, akadémikus, közíró Heller Ágnes képviseli Magyarországot az Első Nemzetközi Zsidó Írókonferencián Izraelben. Az író a zsidó értelmiséggel találkozik majd.

  helleragnesjo.jpg  
  Heller Ágnes  

Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, akadémikus, közíró képviseli Magyarországot az Első Nemzetközi Zsidó Írókonferencián április 16. és 18. között Jeruzsálemben – adta hírül Kőbányai János, a Múlt és Jövő című folyóirat főszerkesztője. A konferencia lehetőséget ad arra, hogy Heller Ágnes szerdán találkozhasson izraeli magyar olvasóival. Az Izraelben is népszerű filozófus szerzőként jegyzi a többi közt a Bicikliző majom című önéletrajzi kötetet, A zsidó Jézus föltámadása, valamint az Auschwitz és Gulag című munkát.

A filozófus jeruzsálemi programjába illeszkedik két keddi találkozó. A zsidó értelmiség társadalmi szerepéről eszmecserét folytat A.B. Jehosua íróval, akinek több regénye magyarul is megjelent, például A személyzetis küldetése, vagy az Ötödik évszak. Jehosua járt Budapesten is. Heller Ágnes ugyanerről a témáról beszél majd Natan Saranszkival, aki még a Szovjetunióból emigrált Izraelbe 1986-ban. Ott megalapította a bevándorlók pártját, a 90-es évek legelején ugyanis egymillió szovjet zsidó választotta új hazájának Izraelt.

Saranszki Saron miniszterelnöksége idején Jeruzsálemért és a diaszpóráért felelős tárca nélküli miniszter volt és később könyvet írt a demokráciáról. 2005-ben európai előadó körutat tett és Budapesten, a Közép-európai Egyetemen tartott előadást kötetéről. (Forrás: MTI)

A konferencia lehetőséget adott arra, hogy Heller Ágnes találkozhasson Izraelben is nagyszámú olvasójával és hívével. A találkozóra április 18-án kerül sor a konferencia színhelyén 12.00 óra és 13.30 között.

 

(Cím: Beit Avi Chai 44 King George Street Jerusalem.)

[popup][/popup]