Netanjahu Washingtonban: támogatás és más semmi

Írta: Nol  - Rovat: Hírek - lapszemle

Határozott amerikai támogatással a háta mögött az izraeli miniszterelnöknek esélye van arra, hogy rávegye koalícióját az ideiglenes telepbővítési moratóriumra – ez a Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel folytatott maratoni tárgyalássorozat legkézzelfoghatóbb eredménye. Az USA 150 millió dollárral emeli a palesztinoknak nyújtott segélyt.
 

2010. november 12. / Nol 

A leendő közel-keleti békemegállapodás teljes mértékben figyelembe fogja venni Izrael biztonsági igényeit, Washington rendületlenül elkötelezett emellett. Erről biztosította Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt csütörtöki New York-i tárgyalásaikon.

Határozott amerikai támogatással a háta mögött Netanjahunak esélye van arra, hogy rávegye az általa vezetett kormánykoalíciót: ideiglenesen ismét hirdessenek moratóriumot a ciszjordániai zsidó lakótelepek bővítésére.

A Clinton és Netanjahu által a több mint hétórás találkozó után kiadott közös közlemény szerint barátságos és gyümölcsöző eszmecserét folytattak, és egyetértettek abban: meg kell teremteni a feltételeit annak, hogy felújíthatók legyenek a kétállami megoldás megvalósítását célzó izraeli-palesztin közvetlen tárgyalások – jelentette Pogár Demeter, az MTI washingtoni tudósítója.

A közös közlemény szerint a leendő palesztin állam kialakítását az 1967-es háború előtt határokra kell alapozni, de a felek megállapodhatnak egymással területcserében. Ez utóbbi kitétel azt tartja szem előtt, hogy Izrael megtarthasson bizonyos ciszjordániai területeket olyanokért cserébe, amelyeket sajátjából engedne át.  A közlemény viszont nem tartalmaz semmilyen utalást arra vonatkozóan, hogy az Egyesült Államok és Izrael miként kívánja áthidalni azt az ellentmondást, hogy bár a palesztinok leendő államuk fővárosának akarják megtenni a jelenleg megszállt Kelet-Jeruzsálemet, Izrael ott lakásokat akar építeni zsidók számára. Nincs utalás a dokumentumban arra sem, hogy mikor kezdődhetnek újra az izraeli-palesztin tárgyalások.

A hosszú csütörtöki tárgyaláson többször változott a résztvevők köre, Clinton és Netanjahu hol négyszemközt, hol delegációk élén tárgyalt egymással. A közleményben szerepel, hogy a csütörtöki tárgyalásokon részt vevők a következő napokban intenzíven folytatják az egyeztetést.

Hosszú szünet után szeptember 2-án újraindultak a közvetlen tárgyalások a felek között, azonban a palesztinok hamarosan ismét megszakították azokat, mert Izrael nem hosszabbította meg a ciszjordániai zsidó lakótelepek bővítésére vonatkozó, szeptember 26-án lejárt moratóriumot. A palesztinok az építkezések újbóli befagyasztásáig nem hajlandók tárgyalóasztalhoz ülni.

A New York-i tárgyalásokat megelőzően Clinton és Barack Obama amerikai elnök is bírálta azt az izraeli tervet, amelyet a héten hoztak nyilvánosságra, és amely szerint zsidók számára 1300 lakást építenek Kelet-Jeruzsálemben.

Mahmúd Abbász palesztin elnök az izraeli építkezési terv miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását kérte, ami megnehezíti az amerikai diplomácia közvetítő szerepét. Clinton szerdán műholdas videotelefonon keresztül megbeszélést folytatott Szalám Fajjád palesztin miniszterelnökkel, és közölte vele, hogy az Egyesült Államok 150 millió dollárral megemeli a Palesztin Hatóságnak 2010-ben nyújtandó támogatást, így annak összege eléri a 600 millió dollárt.

[popup][/popup]