Európa utolsó zsidója Budapesten is

Írta: Kultúra.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Két sikeres New York-i évad után a New York-i Zsidó Színház (The Jewish Theater of New York) Európa utolsó zsidója című színdarabja megkezdi második évadját a nagyhírű varsói Na Woli politikai színházban is Lengyelországban. Ezen kívül Tuvia Tenenbom rendezésében Magyarországon is bemutatja a darabot a Tűzraktér a 2010 májusában rendezendő Művészettel a diszkrimináció ellen fesztiválon.
 

 

Az Európa utolsó zsidója Jozef történetét meséli el, a lengyel zsidóét, aki egy híres lelkipásztor lányába szerelmes. Egy olyan városban, ahol a “zsidó” szó egyet jelent mindennel, ami ronda vagy rossz. Jozef erejét megfeszítve küzd, hogy minden zsidóságot levetkőzzön és alig várja az esküvőt egy jó keresztény lánnyal. De elszabadul a pokol, amikor egy fiatal amerikai mormon, aki azzal a feladattal érkezik, hogy lengyel zsidók elveszett iratait kutassa fel, azt állítja, hogy Jozef valójában egy náci vezető unokája és a lány anyja hithű zsidó. Vajon Jozef, az igazoltan náci, szakít-e a lánnyal? Vagy a lány szakít vele? További bonyodalmak okozója a fiatal mormon, aki szerelembe esik a lánnyal, és hazudhat azért, hogy elnyerje a szívét.
 
Tuvia Tenenbom a New York-i Zsidó Színház alapító művészeti igazgatója, egy élvonalbeli zsidó színtársulaté, amely az egyetlen angol nyelvű zsidó színház New York Cityben. A Tuvia Tenenbom nevével fémjelzett színházat az olasz Corriere della Sera “a világ leginnovatívabb zsidó színházának” aposztrofálta, őt magát a francia Le Monde “a zsidó színház új formájának megalapítójának” nevezte.

 

[popup][/popup]