Halogatta a molesztáló pap leváltását a pápa

Írta: Nol - Rovat: Hírek - lapszemle

Ratzinger a katolikus egyház egyetemes érdekére hivatkozott – Amerikai szakértők a Vatikán kommunikációját bírálják.
 

 

Újabb amerikai esetben derült fény XVI. Benedek érintettségére. Az USA-ban nem értik a katolikusok, miért nincs a Vatikánnak kommunikációs stratégiája a sorozatban felszínre került pedofilügyek tompítására.

Hiába kérte egy gyerekmolesztálásért elítélt kaliforniai pap megbüntetését püspöke, sőt, ő maga is, Joseph Ratzinger bíboros – a Vatikán Hittani Kongregációjának egykori vezetőjeként – még négy év múlva is „fektette” az ügyet. Ezt az egyetemes egyház érdekére hivatkozva tette.

A jelenlegi XVI. Benedek pápa által jegyzett 1985-ös levelet az amerikai sajtó ismertette a hét végén, eggyel növelve azon pedofilügyek számát, amelyekben több országban is firtatják a katolikus egyházfő érintettségét az elmúlt hetekben. Ratzinger latin nyelvű levelében többek között az illető pap, Stephen Kiesle fiatal korát (38 éves volt akkor) hozza fel az egyik megfontolandó körülményként. Ez arra utal: a Vatikán tartott tőle, hogy amennyiben a zaklató papokat megfosztják hivataluktól, úgy nehéz lesz pótolni őket, mivel a fi atal katolikusok nemigen választják ezt a hivatást.

Federico Lombardi atya, a Vatikán szóvivője helytelennek nevezte, hogy egyetlen levélből következtetéseket vonnak le. Mint mondta, a pápa készen áll rá, hogy korábban szexuálisan zaklatott hívekkel találkozzék.

A Vatikán nemrég élesen bírálta a The New York Timest a XVI. Benedek érintettségét firtató írásaiért, és az antiszemitizmushoz hasonlította, amiért szerinte üldözik az egyházfőt –ezzel pedig a zsidó szervezetek tiltakozását váltotta ki. A liberális világlap dokumentumokra, köztük egyházi méltóságok levelezésére hivatkozva pár hete megírta: a Szentszék, soraiban Ratzingerrel, lényegében egérutat adott egy amerikai papnak, aki egy szociális munkásnak maga is elismerte, hogy mintegy kétszáz fiút molesztált évtizedekkel ezelőtt egy siketek iskolájának lelki gondozójaként. A most ismertetett kaliforniai eset jelentősége abban áll: a végül 1987-ben leváltott Kiesle atyából később viszszaeső bűnelkövető lett. Még 2004-ben is hat év börtönre ítélték gyerekmolesztálásért.

A vasárnapi The Washington Post arról ír: Lombardi atya nem egyeztet rendszeresen a pápával ezekről az ügyekről, miközben az amerikai katolikus közösség értetlenül áll azelőtt, miért nincs a Vatikánnak kommunikációs stratégiája a világsajtóban most már dobpergésként hangzó pedofilügyek tompítására. – Egyáltalán nincsenek tisztában a kommunikáció lényegével – mondja Russell Shaw, korábban az amerikai püspöki konferencia szóvivője.

 

[popup][/popup]