Herta Müller német írónő kapta idén az irodalmi Nobel-díjat

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Idén Herta Müller romániai születésű német írónőnek ítélte oda a irodalmi Nobel-díjat a Svéd Királyi Akadémia költészetének sűrűségéért és az elnyomottak világát őszintén bemutató prózájáért. “Történetei arról szólnak, milyen felnőni egy diktatúrában” – mutatta őt be a bizottság főtitkára az egybegyűlt újságíróknak.
 

 

 

 

herta muller.jpg 

Herta Müller

2009 irodalmi Nobel-díjasa Herta Müller német írónő – jelentette be ma, pontban tizenegy órakor Stockholmban Peter Englund, a Nobel-bizottság jelenlegi főtitkára. A német írónő prózát és verseket egyaránt ír, melyekben a diktatúrában szerzett tapasztalatait örökíti meg. Németország legfontosabb német szerzői között tartják számon, számos irodalmi díjjal jutalmazták őt az elmúlt években. Magyarul eddig egyetlen könyve jelent meg, címe: A rókák csapdába esnek (Pesti Szalon, 1995). 2004-ben járt Magyarországon, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendége volt.

Herta Müller 1953-ban született Romániában, a németek lakta Bánátban, egy Nitzkydorf nevű sváb faluban. A Temesvári Egyetemen germanisztikát és romanisztikát hallgatott a hetvenes évek elején. A diploma megszerzése után tanárként és fordítóként dolgozott, és ekkor kezdett írni is. Négy társával együtt megalapította az Aktionsgruppe Banat (Bánáti Akciócsoport) nevű művészeti csoportot, amelyet azonban a Ceausescu -éra titkosrendőrsége nem nézte jó szemmel a független művészi szellemet hirdető csoportosulást: tanári állásából elbocsátották. Egy ideig egy autógyáérban dolgozott fordítóként, majd hosszas huzavona után kitelepülési engedélyt kapott. Az írónő végül 1987 elején, a rendszerváltás előtt két évvel költözött át férjével együtt Németországba. 

Három évvel korábban, 1984-ben már megjelent egy kötete Németországban Niederungen címmel (Lapályok, Romániában 1982-ben jelent meg), ekkor ki is látogatot Frankfurtba, a könyvfesztivál vendége volt. Ekkor még nem akarta elhagyni Romániát.  “Nem akartam elmenni” – nyilatkozta erről később. “Én mindig azt mondtam, nem mehet el mindenki. Csak egyvalakinek kell mennie, és akkor mindenki maradhat. Hiszen nem lehet fordítva, hogy mindenki elmegy, és csak az az egy marad. A diktátornak kell mennie.”

Folyamatosan jelentek meg könyvei,  ekkor lett a német irodalom felfedezettje. “A Németországba kitelepült romániai német írók legkiválóbbja, műveiben a megélt diktatúra és a diktatúra szorításában megélt kisebbségi lét legmélyebbre ható elemzője” – írta róla egy német irodalomkritikus.

Tavaly Jean-Marie Gustave Le Clézio francia regényíró kapta a rangos elismerést, 2007-ben pedig az idős brit írónőnek, Doris Lessingnek ítélte oda az Akadémia. Magyar szerző egyetlen egyszer, 2002-ben kapott irodalmi Nobel-díjat, akkor Kertész Imrét tüntette ki a bizottság. A Nobel-díjat ünnepélyesen december 10-én adják át Stockholmban, az érmet személyesen a svéd uralkodó, Károly Gusztáv nyújtja át. A díjjal 10 millió korona jár, ami megközelítőleg 262 millió forintnak felel meg.
 

[popup][/popup]