Titokban készült fényképek kerültek elő a breslaui zsidók deportálásáról

Írta: Szombat - Rovat: Holokauszt, Történelem

Egy berlini székhelyű nemzetközi kutatási projekt keretében első alkalommal tették közzé azokat a képeket, amelyek Breslau (ma Wroclaw, Lengyelország) városában készültek 1941-ben.

Zsidók várakoznak deportálásra csomagjaikkal a Schießwerder sörkertben ( Forrás: Landesverband Sachsen der Jüdischen Gemeinden in Dresden)

A 13 felvételt – amelyre Steffen Heidrich történész véletlenül bukkant rá egy drezdai archívumban – titokban készítették. Vélhetően ezeken kívül nincs is több, amely zsidó szemszögből mutatja be a deportálásokat.

A képeken több száz zsidó férfi és nő – a kerekesszékes idősektől a szüleik kezét fogó kisgyermekekig – látható, amint 1941. november 21-én a sziléziai Breslau városában egy sörkertbe terelik őket.

A Szovjetunió azon a nyáron történt lerohanását követően Hitler 1941 szeptemberében elrendelte 300 000 “birodalmi zsidó” keletre deportálását.

“A breslaui képek az utóbbi évek egyik legértékesebb ilyen jellegű fotófelvételei” – mondta Dr. Alina Bothe, a Freie Universität #LastSeen projektjének igazgatója. “Először láthatunk olyan fotósorozatot, amelyen egy fotós – maga is üldözött – szisztematikusan dokumentálja a deportálást. A bátor fényképész tettét nyugodtan nevezhetjük a náci megsemmisítéssel szembeni ellenállásnak.”

ToI

 

Ez a kép, a breslaui zsidók második csoportjának deportálásakor készült, 1942-ben

 

Címkék:Breslau, deportálás

[popup][/popup]