Kulka János a Nemzet Színészének választották

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A közlemény szerint a címet az a művész kaphatja meg, aki „a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységet”. Kulka Jánost a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választotta meg a nemzet többi színésze.

Kulka János (Fotó: Nemzeti Színház)

Kulka 1956-ban született Budapesten, gyermekkorát Szegeden töltötte. Első szerepei között volt a III. Richárd, az Édes fiam és a János király a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol Komor István rendezte.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett diplomát, majd Pécsre szerződött a Pécsi Nemzeti Színházba, ahol négy évig játszott. Innen a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatához igazolt, majd 1993-ban került Budapestre a Radnóti Színházba, ahonnan tíz év után került az akkor Jordán Tamás által igazgatott Nemzeti Színházba, ahol 2013-ig játszott.

2016-ban agyvérzéssel került életveszélyes állapotban kórházba, ahol az orvosok hosszú felépülési időt jósoltak. Ennek ellenére még ugyanebben az évben a Katona József Színházban már színpadon játszott.

Az utóbbi években a Budapest Noir, a Napszállta, A játszma és az Átjáróház című filmekben is találkozhatott vele a közönség.

*

Kulka nemrég festményeiből adományozott néhányat a Mazsihisz Szeretetkórházának.

[popup][/popup]