A Hamasz kirabolta a saját bankját

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Gázai fegyveres csoportok, köztük egy feltehetően a Hamászhoz köthető banda, a múlt hónapban mintegy 70 millió dollárt rabolt el a Bank of Palestine fiókjaiból, jelentette a Le Monde francia napilap.

A pénzt a bank fiókjainak trezorjaiból vitték el, állítja a jelentés, a Bank of Palestine egyik dokumentumára hivatkozva, amelyet „bizonyos nemzetközi partnereknek” küldtek el, és részletezi a rablásokat.

Április 16-án a személyzet egy lyukat fedezett fel a bank egyik gázai fiókjában található széf helyiség mennyezetén, és kiderült, hogy körülbelül 3 millió dollár értékű készpénzkiadó automatákba szánt sékel hiányzik, írja a Le Monde.

Másnap robbanóanyaggal felszerelkezett fegyveres csoportok visszatértek a helyszínre, felrobbantottak egy cementezett kamrát, és három széfből több mint 30 millió dollárt vittek el különböző pénznemekben.

Két nappal később az övezet legnagyobb fiókját kommandósok támadták meg, akik azt mondták, hogy „Gáza legfelsőbb hatóságainak” felelnek, ami a lap szerint a Hamászt jelenti. Több mint 36 millió dollár értékben vittek el sékelt.

Az 1960-ban alapított Bank of Palestine Gáza vezető pénzintézete.

A Palesztin Monetáris Hatóság, a palesztin területek pénzügyi rendszerét felügyelő független testület az AFP megkeresésére azt válaszolta, hogy a nap folyamán közleményt kíván kiadni az ügyben.

Feltehetőleg arról van szó, hogy a bankfiókok valamiféle, legalább látszólag független testület felügyelete alatt állnak, így onnan csak körülményesen lehetett volna pénzhez jutni, a Hamasznak pedig sürgősen szüksége volt készpénzre.

Teljes cikk

[popup][/popup]