Globális egyetemi intifáda: Ausztrálián a sor

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Egyesült Államok és Európa mellett Ausztráliában is egyetemi demonstrációk robbantak ki a gázai háború miatt. A tüntetések résztvevői azt követelik, hogy az oktatási intézmények szakítanak meg minden tudományos kapcsolatot Izraellel, valamint azokkal a fegyvergyárakkal, amelyek Izraellel állnak kapcsolatban.

Palsztinpárti tüntetők a Sidney-i egyetmen

Az egyesült államokbeliekhez hasonlóan számos ausztrál egyetem campusán táboroznak palesztinbarát tüntetők, ily módon tiltakoznak Izraelnek a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet elleni hadművelete miatt, amelynek szerintük a Gázai övezet civil lakossága is áldozatul esik. Ausztráliában mintegy két héttel ezelőtt kezdtek tábort verni a tüntetők az egyetemeken, és azt követelik, hogy oktatási intézményük szakítson meg minden tudományos kapcsolatot Izraellel, valamint hogy állítsa le a fegyvergyárakkal való közös kutatási programjait.

Ausztrália egyetemein eddig messze nem történtek olyan erőszakos összetűzések, mint Amerikában, és őrizetbe vétel sem volt, de a legrégebbi egyetem, a Sydney-i Egyetem területén több száz fős palesztinbarát csoport pénteken összetűzésbe került Izraelt támogató ellentüntetőkkel, kisebb dulakodás is kialakult közöttük, de végül mindkét oldal támogatói meghátráltak az erős biztonsági jelenlét miatt.

Mark Scott, az egyetem rektorhelyettese szerint mindkét tüntetőcsoport számára volt biztosítva terület demonstrációra.

Legyenek akármilyen súlyos nézeteltéréseik bizonyos kérdésekben, az egyetem helyet tud adni vitáikhoz, és remélhetőleg képesek leszünk békésen lefolytatni ezeket

– mondta Scott az ABC ausztrál közszolgálati hírportálnak nyilatkozva. A rektorhelyettes szerint nem minden tüntető diák, és lehet, hogy néhányan nem a békés és eredményes részvétel szándékával csatlakoztak a megmozduláshoz, de az erőszak elkerülése érdekében az egyetem együttműködik a rendőrséggel.

Az utóbbi hetekben az Egyesült Államok több száz egyetemén tartottak megmozdulásokat, számos helyen nyíltan zsidóellenes megnyilvánulásokkal. A tüntetők azt követelik az intézmények vezetésétől, hogy szakítsák meg kapcsolataikat Izraellel, valamint az olyan anyagi támogató szervezetekkel, amelyek Izraelhez köthetők. A héten már Joe Biden elnök és Donald Trump volt elnök, republikánus párti elnökjelölt-aspiráns is reagált ezekre az eseményekre, Biden elítélte az erőszakos egyetemi tiltakozásokat, de védelmébe vette a békés tiltakozáshoz való jogot, mint az amerikai demokrácia egyik fontos elemét, míg Trump a radikális baloldalt tette felelőssé az erőszakos egyetemi tüntetésekért.

Világgazdaság

 

[popup][/popup]