Jogi háború Izrael ellen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Nemzetközi Bíróság (ICJ) kedden úgy döntött, hogy nem hoz ideiglenes intézkedéseket Németország ellen az Izraelnek történő fegyvereladások miatt, elutasítva ezzel Nicaragua kérelmét, amelyet a Hamász elleni gázai háborúval összefüggésben nyújtott be Izrael.

A hágai Nemzetközi Bíróság (forrás: Wikipedia)

A bíróság azonban úgy döntött, hogy nem veszi le az ügyet a napirendjéről, ahogyan azt Németország kérte, mondván, hogy ezt csak akkor teheti meg, ha nyilvánvalóan hiányzik az  illetékesség, ami állítása szerint Nicaragua kérelmében nem áll fenn.

Nicaragua februárban nyújtotta be rendkívül szokatlan kérelmét az ICJ-hez, azzal vádolva Berlint, hogy megsértette a népirtási egyezményt, mivel a folyamatban lévő konfliktus alatt fegyvereket adott el Izraelnek. Nicaragua azzal vádolja Izraelt , hogy „népirtást követett el a gázai palesztinok ellen” -, és felfüggesztette az UNRWA palesztin humanitárius ügynökség finanszírozását, amelyet az Izrael elleni terrorista tevékenységben való bűnrészességgel vádoltak.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet erre az évre vonatkozó éves jelentése szerint Németország Izrael egyik fő fegyverszállítója, amely 2023-ban az összes izraeli fegyvervásárlás 30 százalékát adta, így második az Egyesült Államok mögött, amely 2023-ban az izraeli fegyvervásárlások 69 százalékát biztosította.

Nicaragua maga is rendkívül problémás emberi jogi múlttal rendelkezik, Daniel Ortega diktatúráját kínzásokkal és más súlyos jogsértésekkel vádolják, és szoros diplomáciai kapcsolatokat tart fenn más diktatúrákkal, például Iránnal és Oroszországgal.

Toi

[popup][/popup]