Globális egyetemi intifáda: Olaszországban is kiemelten veszélyes a helyzet

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A terrorizmusellenes olasz hatóságok kiemelten magas biztonsági veszélyre figyelmeztettek, ezért a milánói egyetemen lemondták az Izraelről tervezett találkozót, miközben majdnem minden felsőoktatási intézményt palesztinbarát tüntetők foglaltak el.

Giuseppe Sala milánói polgármester közölte, hogy a város állami egyetemén lemondani kényszerültek az Izrael-Olaszország egyesület jövő keddre tervezett találkozóját.

“Feszült a helyzet” – hangoztatta Sala. Hozzátette: vasárnap a Scala operaház előtti téren viszont megtartják a “terjedő antiszemitizmus” ellen meghirdetett megmozdulást, amelyhez majdnem minden politikai párt csatlakozott.

A demonstrációt az úgynevezett Zsidó Dandár hirdette meg, melynek tagjait április 25-én, a fasizmus alóli felszabadulás nemzeti ünnepén támadás érte palesztinbarát csoportok és arab fiatalok részéről a milánói Dóm téren.

A Zsidó Dandár 1944-től aktív szerepet vállalt az olaszországi ellenállásban.

A milánói egyetemen “Izrael: egy támadás alatti demokrácia története. Terrorizmus, propaganda és antiszemitizmus 4.0. Kihívás a Nyugatnak “ címmel akartak találkozót rendezni. A szervezők azután döntöttek az esemény lemondásáról, hogy a terrorizmusellenes nyomozó igazgatóság (Digos) “kiemelten magas” veszélyre figyelmeztetett.

Az egyik szervező, Alessandro Litta Modigliani úgy nyilatkozott, nem tehették ki veszélynek az esetleges résztvevőket, és nem akarták kockáztatni a találkozó biztonságát garantáló rendőrök személyi épségét a palesztinbarát tüntetőcsoportok esetleges támadásai miatt. Azt mondta, a találkozó lemondása a demokrácia kudarca.

A milánói egyetem rektora felajánlotta, hogy a találkozót interneten tartsák meg, de ezt a szervezők elutasították.

Az esemény másik szervezője, Cristina Franco az oktatási és a belügyminiszter fellépését szorgalmazta. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy “néhány iszlamista fasiszta zsarolja azokat, akik békésen akarnak megvitatni kérdéseket”. Davide Romano, a milánói zsidó múzeum igazgatója az olaszországi kulturális élet és sajtó képviselőivel szembeni antiszemita támadásokra emlékeztetett, melyek a holoakauszttúlélőket sem kímélték a Hamász palesztin terroristaszervezet októberi Izrael-ellenes támadása óta.

Az olaszországi állami egyetemeket hónapok óta a szélsőbaloldali jelszavakat hangoztató, palesztinbarát hallgatói mozgalmak tartják megszállva, azt követelve, hogy az intézmények szakítsák meg kapcsolataikat az izraeli egyetemekkel és kutatóközpontokkal, amire a rektori tanács nemet mondott.

Matteo Piantedosi belügyminiszter pénteken azt mondta, az egyetemeken a hatóságok “nehéz feladatot” teljesítenek, mivel egyensúlyt igyekeznek teremteni a véleménynyilvánítási jog és az erőszak bármilyen formájának elutasítása között. Az egyetemek mindig is a demokratikus vita bölcsői voltak, de azt mások jogainak tiszteletben tartásával kell gyakorolni – hangoztatta Piantedosi. A belügyi tárcavezető kiemelte, hogy a hatóságok rendkívül nagy szakmai hozzáértéssel kezelik a helyzetet.

Sárközy Júlia/MTI

[popup][/popup]