Lemosták a gyalázatot

Írta: Népszabadság - Rovat: Hírek - lapszemle

„Fejezzük ki együtt tiltakozásunkat az újjáéledő gyilkos eszmék mai képviselői és tettei ellen!” – Suchman Tamás szocialista politikus felhívásban kérte a közjogi méltóságokat, a pártok és a civil szervezetek képviselőit, hogy jöjjenek el a pesti alsó rakpartra, a Dunába lőtt áldozatoknak emléket állító vascipőkhöz.
 

Forrás: Népszabadság

 

 

Több ezren a Dunaparti vascipőknél

 

A 2005-ben felavatott emlékművet nemrégiben disznólábakkal gyalázták meg. Suchman Tamás hangsúlyozta: nem tudjuk, hogy az áldozatoknak hány százaléka volt zsidó származású, de azt tudjuk, hogy a nyilasterrorban keresztények is meghaltak. Közöttük a katolikus, pár éve boldoggá avatott Salkaházi Sára, aki számos zsidó ember életét mentette meg. Nem születtek meg azok a törvények – kifogásolta beszédében a szocialista politikus –, amelyek védelmet nyújtanának a neonácizmussal szemben.

Két napon belül ez volt a harmadik demonstráció a Dunaparton. Az elsőn, szerda délután – a szórólapozással egybekötött flashmob (villámgyülekezet) alkalmával – mintegy 40-50-en jelentek meg, a pár órával később tartott csendes tüntetésen becsülhetően 300-400-an, a csütörtök esti Suchman-féle rendezvényen már több ezren. A tömegben politikusok, hitközségi és roma kisebbségi vezetők is feltűntek. Sokan virágokkal és gyertyákkal érkeztek, hogy kegyeletük jelképeivel “lemossák a gyalázatot”.

Hallani lehetett olyan véleményeket is, hogy jobb lett volna, ha a szervezők előzőleg egyeztetnek, és egyetlen közös demonstrációt tartanak. Mások tudni vélték, hogy szándékosan kerülték el egymást. A vitát többen azzal zárták le: inkább háromszor tiltakozzunk, mint egyszer sem.
 

[popup][/popup]