120 ezren tüntettek a túszokért Tel-Avivban a háború századik napján

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az október hetedikei mészárlások és a háború 100. napjának előestéjén mintegy 120 ezer – izraeli zászlóval érkező és az elraboltak családjait támogató – tüntető vett részt a tel-avivi Túszok Terén kezdődött 24 órás rendezvényen, ahol az elraboltak családjai nagy makettet készítettek a Hamász egyik gázai alagútjáról, hogy felhívják a figyelmet szeretteik sorsára.

Forrás: X

Vasárnap száz perces sztrájkot tartottak a száznapos háború és az elhurcoltak iránti szolidaritás jeleként a gazdaságban, a tudományos intézményekben és más területeken Izraelben – jelentette be az izraeli szakszervezeti mozgalom, a Hisztadrut.     A Hisztadrut országos munkabeszüntetéséhez csatlakoztak az ország legnagyobb vállalatai, a kórházak, a biztosító- és pénzügyi társaságok, a kutatóintézetek és különböző egyesületek. Több felsőoktatási intézményben száz percre leállították az oktatást, néhány egyetemen megemlékezéseket tartottak – tudósít az MTI.

A szombat kimenetele után kezdő országos esemény tel-avivi nagygyűlésén a gázai övezetben még mindig fogvatartott 132 túsz családjainak képviselői mellett többek között felszólalt Jack Lew, az Egyesült Államok izraeli nagykövete, Dorit Beinisch, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, emellett levetítették Emmanuel Macron francia elnök üzenetét.

Hozzátartozóik kiszabadításáért felszólaló  családtagok, arra figyelmeztettek, hogy az idő fogytán van szeretteik megmentésére, emellett csalódottságuknak adtak hangot a kormánnyal szemben, amely szerintük nem tesz eleget a Hamász terroristái által az övezetben fogvatartott foglyok életének  megmentése érdekében.

Elsőként Omer Sem Tov szülei, Seli és Malki hangsúlyozták – “arra neveltek minket, hogy ne hagyjunk hátra senkit. 14 évvel ezelőtt az egész család elment a Gilad Salit szabadon engedése érdekében tartott támogató gyűlésére. Legmerészebb álmaimban sem gondoltam arra, hogy a másik oldalon állva, azt kiálltom, hogy hozzák haza Omert,” – „a poklon megyünk keresztül,” – tette hozzá nővére, Dana.

Jack Lew amerikai nagykövet a tömeghez szólva ismét megerősítette, hogy az Egyesült Államok nem adja fel a túszok szabadon engedése érdekében folytatott munkát. “Veletek vagyok. Biden elnök és az Egyesült Államok eltökélt szándéka, hogy az összes túsz hazatérhessen. Megállás nélkül dolgozunk Izrael, Katar, Egyiptom és más országok kormányával, amely segíthet ebben a küldetésben. Nem nyugszunk, amíg mindenki haza nem tér. Együtt követeljük, hogy most azonnal hozzuk vissza őket,” – ígérte a nagykövet.

Tartozol nekem száz házassági ajánlattal,” – mondta Raz Ben Ami, aki 54 nap után szabadult ki a fogságból, és lányai mellett szólalt fel férje visszatérése érdekében.

Szerelmi történetünk a 90-es években kezdődött. Megismerkedtem egy jóképű vadfiúval. Együtt dolgoztunk a színházban, és az első pillanattól fogva lehetett tudni, hogy ez valami más…együttlétünk évei alatt minden reggel megkérte a kezem a kávé mellett. Minden reggel csalódottan ébredek arra, hogy nem kapok házassági ajánlatot.”

Az élőben felszólalók mellett Emmanuel Macron francia elnök felvételről kivetített üzenetben szólt a tüntetőkhöz, mondván – bízhatnak benne, hogy “mindannyiukat hazahozza.”

Franciaország nem hagyja el gyermekeit, ezért a szabadulásukért folyó tárgyalásokat újra és újra meg kell ismételni, és meg kell újítani. Nem szabad megadnunk magunkat, nem szabad feladnunk soha, azért, mert nem tudunk megegyezni, és soha nem fogunk beleegyezni semmilyen áldozatba. Mindent megteszek, és számíthatnak rám, hogy mindannyiukat hazahozzom,” – mondta az elnök név szerint említve a francia állampolgárságú túszokat, és hozzátéve, hogy Párizs eltökélt abban, hogy Ohad Jahalomit, Ofer Kalderont és Orion Hernandez Radoux-t szabadon engedjék.

Teljes cikk

[popup][/popup]