Együtműködik a zsidó és a református egyetem

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Együttműködési megállapodást írt alá a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) és az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem (OR-ZSE) pénteken Budapesten – tájékoztatta az MTI-t Vargha András, a KRE megbízott rektora.

MTI/Népszava.hu

 

A szerződés kiterjed a két felsőoktatási intézmény közötti oktatócserére, egymás intézményeiben való előadások, kurzusok megtartására. Megállapodtak abban is, hogy tanegységeket, krediteket fogadnak be kölcsönösen, illetve közös kutatási területeket alakítanak ki – mondta.

Vargha András közölte: a megállapodás alapján közös konferenciákat, tudományos ülésszakokat tartanak majd, illetve kiadványokat jelentetnek meg. A dokumentumban arra is kitértek, hogy együttműködnek a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében, az egyetemi könyvtárak köteteiből pedig eljuttatnak másodpéldányokat a másik közgyűjteményébe is. Ezen kívül megállapodtak a hallgatói önkormányzatok közötti együttműködésben is.

A Magyarországi Református Egyház honlapja szerint az ünnepélyes aláíráskor Vargha András azt mondta: “zsidó barátaink, a mi felebarátaink és testvéreink, akik velünk együtt vallják, hogy egy az Isten. (…) Közös a magyar anyanyelvünk és anyaföldünk, és ugyanazt a Magyarországot valljuk hazánknak. Velük együtt valljuk,hogy elfeledhetetlen és igazolhatatlan bűn a holokauszt, melynek során a magyar lélektől idegen hatásoknak engedve nem akadályoztuk meg 600 ezer magyar állampolgárságú zsidó honfitársunk halálba vitelét”.

Vargha András hozzátette: a maguk területén példát mutatnak, mert “nem lehet felekezetek, vallási ideológiák szerint megkülönböztetni embereket”.

A református portál megemlíti, hogy Schőner Alfréd főrabbi, az OR-ZSE Egyetem rektora arról beszélt: a közös értékek a kereszténység és a zsidóság számára is fontosak. Ezek az Isten iránti alázat, a másik ember megbecsülése, és a kirekesztés elutasítása.

A főrabbi hangsúlyozta: “csak akkor lehet jövőnk, ha a református és zsidó fiatalokat úgy neveljük, hogy a bennünket követő generációk már hátha nem ismerik azokat az előítéleteket, amelyekben atyáinkak része volt és amelyekben gyakran nekünk magyarországi zsidóknak is részünk van”. A főrabbi egyúttal reményét fejezte ki, hogy “a jövő békésebb lesz, mint a ma”.

 

[popup][/popup]