MISNA – MAGYARUL 6.

Írta: Uri Asaf - Rovat: Hagyomány

“Milyen áldást mondanak a gyümölcsre? A fa gyümölcsére azt mondja: ‘A fa gyümölcsének teremtője’, kivétel a bor, mert a borra azt mondja: ‘A szőlőtő gyümölcsének teremtője’.”

„A Misna, magyarul Ismétlés (héberül מִ‏‏שְׁנָה misná) a Biblia utáni zsidó irodalom, az úgynevezett szóbeli tan (tórá se-beal-pe) alapja. Alapvetően a Tóra rendelkezéseihez kapcsolódó kérdések és válaszok, valamint az azokból leszűrt vallástörvények (halácha) gyűjteménye, ezen kívül rövidebb elbeszéléseket, tanításokat is tartalmaz. Végleges összeállítására Jehuda Hanászi nevéhez köthető.

Sorozatunk első részét és a részletesebb magyarázatokat lásd itt, a második részt itt, a harmadik részt itt, a negyedik részt itt, az ötödik részt itt.

Alább a hatodik rész olvasható:

Misna

Az első nyomtatott Misna első oldala, Nápoly. 1492. (Forrás: Wikipedia)

BRACHOT MISNA 6/ 1

Milyen áldást mondanak a gyümölcsre? A fa gyümölcsére azt mondja: „A fa gyümölcsének teremtője”,[1] kivétel a bor, mert a borra azt mondja: „A szőlőtő gyümölcsének teremtője”. A földön termő gyümölcsre azt mondja: „A föld gyümölcsének teremtője”, kivétel a kenyér, mert a kenyérre azt mondja:  „Aki előhozza a kenyeret a földből”. A zöldségre azt mondja: „A föld gyümölcsének teremtője”. Rabbi Jehuda azt mondja: „Különféle füvek teremtője”.

 

BRACHOT MISNA 6/ 2

Ha a fa gyümölcsére [tévedésből] azt az áldást mondta, hogy „A föld gyümölcsének teremtője”, eleget tett [a parancsolatnak]. Ha azonban „A föld gyümölcsének teremtője” helyett a „fa gyümölcsének teremtőjét” mond, nem tett eleget. Ha mindenre[2] azt mondja: „Legyen minden a szava szerint”, eleget tett.

 

BRACHOT MISNA 6/3

Arra, ami nem a földön terem, azt mondja: „Legyen minden a szava szerint”. Az ecetre, az éretlen gyümölcsre, a sáskára azt mondja: „Legyen minden a szava szerint”. (A tejre, a sajtra, a tojásra azt mondja: „Legyen minden…”). Rabbi Jehuda azt mondja: Rossz (átkos) dolgokra nem mondunk áldást.

jesiva

BRACHOT MISNA 6/4

Ha több fajta étel van előtte, Rabbi Jehuda azt mondja: Ha egy közülük a hét fajtából való,[3] arra mondja az áldást. Bölcsek azt mondják: Arra mond, amelyikre akar.

 

BRACHOT MISNA 6/5

Ha áldást mondott a borra az étkezés előtt, nincs szükség az étkezés utáni boráldásra. Ha áldást mondott előételre,[4] nincs szükség az utóétel [édesség] áldására. Ha áldást mondott a kenyérre, nem kell áldást mondjon az előételre, de az előételre mondott áldás nem helyettesíti a kenyéráldást. Sámáj iskolája[5] szerint az edényben főtt étel áldását sem helyettesíti.

 

BRACHOT MISNA 6/6

Ülve esznek, mindenki külön áld magának. Ha párnákon[6] lakomáznak, egyvalaki áld a többi nevében. Ha bort hoznak étkezés közben, mindenki magának áld, ha étkezés után [hozzák a bort] egyvalaki áld a többi nevében, és ugyanez a fűszerekre[7] is áldást mond, melyet csak étkezés után hoznak.

 

BRACHOT MISNA 6/7

Először sós ételt hoztak elébe és vele kenyeret, áldást mond a sósra és a kenyérre nem, mert a kenyér adalékként szerepel. Ez a szabály: Ha a főétel mellett kísérő adalék jár, a főételre [háikár] mondott áldás mellett nincs szükség a kísérő ételre [tfelá] áldást mondani.

 

BRACHOT MISNA 6/8

Fügét, szőlőt és gránátalmát evett, Rábán Gámliel szerint három áldást[8] kell mondani utána.[9] A Bölcsek szerint a három helyett egy áldást; Rabbi Akiva azt mondja: Még akkor is három áldást mond, ha vízben főtt zöldséget evett, és csak ezt. Aki szomját vízzel csillapítja, azt mondja: „Legyen minden az Ő szava szerint”; Rabbi Tarfon azt mondja: „Sok élőlényt teremtettél (és a szükségeiket…).”

[1] A teljes áldás minden esetben úgy kezdődik: Áldott legyen az Úr, a világ királya…(báruch átá ádonáj, melech há-olám).

[2] Mindenre: a földön termő és a fán termő gyümölcsre, a kenyérre, a zöldségre egyaránt.

[3] A hét fajta (sivát háminim): búza, zab, szőlő, füge, gránátalma, olíva olaj, datolya.

[4] Itt a parperet szó szerepel, mely lehet kompót, szárított gyümölcs, stb.

[5] Sámáj és Hilel iskolája két fontos talmudi irányzatot képvisel, a Sámáj szigorúbban ítél.

[6] Oldalukon fekve lakomáznak, görög-római szokás szerint.

[7] Illatos, parázson melegített fűszerek, füstölő, mely elveszi az étel szagát.

[8] Három áldás: a teljes ételáldás (birkát hámázon), mely eredetileg három részből (áldásból) állt, melyhez hozzávettek egy negyediket.

[9] Mintha teljes étkezés lenne.

Címkék:Misna

[popup][/popup]