Misna – magyarul 4.

Írta: Uri Asaf - Rovat: Hagyomány

Ha szamárháton ül, szálljon le, ha nem szállhat le, fordítsa a fejét Jeruzsálem felé, ha nem tud arra fordulni, gondoljon a Szentek Szentjének Házára.

„A Misna, magyarul Ismétlés (héberül מִ‏‏שְׁנָה misná) a Biblia utáni zsidó irodalom, az úgynevezett szóbeli tan (tórá se-beal-pe) alapja. Alapvetően a Tóra rendelkezéseihez kapcsolódó kérdések és válaszok, valamint az azokból leszűrt vallástörvények (halácha) gyűjteménye, ezen kívül rövidebb elbeszéléseket, tanításokat is tartalmaz. Végleges összeállítására Jehuda Hanászi nevéhez köthető.

Az első részt és a részletesebb magyarázatokat lásd itt, a második részt és az ahhoz tartozó magyarázatokat itt, a harmadik részt itt.

Misna Kaufman

Pergamenre írt Misna-lap a Kaufmann gyűjteményből. A Brachot traktátus kezdete.

BRÁCHOT: MISNA 4/ 1

A reggeli imádság[1] [a nappal] közepéig. Rabbi Jehuda azt mondja: A negyedik[2] óráig. A minhá[3] imádsága estig. Rabbi Jehuda azt mondja, a minhá időszakának közepéig. Az esti imádságnak nincs meghatározott ideje, és a muszáf  imádság mondható egész nap. (Rabbi Jehuda azt mondja: a hetedik óráig).

 

BRÁCHOT: MISNA 4/ 2

Rabbi Nehunjá ben háKáná rövid imádságot szokott mondani a tanházba való belépésekor és a kijövetelekor. Azt mondták neki: Mire való ez az imádság? Azt válaszolta: Belépéskor azért imádkozom, hogy ne okozzak valami bajt,[4] kijövetelemkor pedig hálát adok, hogy szerencsés voltam.

 

BRÁCHOT: MISNA 4/ 3

Rábán Gámliel azt mondja: Az ember minden nap mondjon tizennyolcat [ámidá : tizennyolc áldás]. Rabbi Josua azt mondja: Egyfajta[5] tizennyolcat. Rabbi Akiva azt mondja: Ha betéve tudja az imádságot, imádkozzon tizennyolcat, ha nem, egyfajta tizennyolcat.

 

 

BRÁCHOT: MISNA 4/ 4

Rabbi Eliezer azt mondja: Aki a megszokott módon[6] imádkozik, imádsága nem imádság. Rabbi Josua azt mondja: Aki veszélyes helyen jár, vegye rövidre az imádságot, és mondja: Mentsd meg Örökkévaló a népedet, Izrael maradványát, minden nehéz választásnál legyen előtted az ő szükségük, áldott légy Uram, aki hallod az imádságot.

 

BRÁCHOT: MISNA 4/ 5

Ha szamárháton ül, szálljon le,[7] ha nem szállhat le, fordítsa a fejét [Jeruzsálem felé], ha nem tud arra fordulni, gondoljon a Szentek Szentjének Házára.[8]

 

BRÁCHOT: MISNA 4/ 6

Hajón utazik, vagy szekéren, vagy tutajon, gondoljon a Szentek Szentjének Házára.

 

BRÁCHOT: MISNA 4/ 7

Rabbi Elázár ben Ázárjá azt mondja: Muszáf[9] imádságot csak a gyülekezet előtt mondanak, de a bölcsek hozzáteszik: Mondani kell, akár van, akár nincs gyülekezet. Rabbi Jehuda az ő [Rabbi Elázár ben Ázárjá] nevében mondja: Ahol van gyülekezet, az egyén nem mond Muszáf imádságot.

Fordította és magyarázatokkal ellátta: Uri Asaf

[1] Az általános imarendről beszél; a központi ima minden esetben az ámidá, ill. tizennyolc áldás.

[2] A nappal negyedik órájáig; pl. ha a napkelte reggel hatkor van, akkor tíz óráig.

[3] A három fő imádság: reggeli (sáhárit), délutáni (minhá), és az esti (árávit). Az imarend az egykori, szentélybeli áldozatok rendjét követi.

[4] Hogy a tanítás során helyesen ítéljek.

[5] Egyfajta: a tizennyolc áldás valamelyik rövid változata.

[6] Csakhogy túl legyen rajta.

[7]Szálljon le a szamárról, és úgy mondja el a Tizennyolc áldást.

[8] A Jeruzsálemi Szentélyre.

[9] Muszáf imádságot azokon a napokon mondanak, mikor a Szentélyben is végeztek Muszáf-ot, ún. kiegészítő áldozatot, ezek a szombat, az ünnepek, és a hónap első napja.

Címkék:áldások, Brachot, Misna

[popup][/popup]