Heti Midrás: ha egy asszony megtermékenyül, (tázriá)

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány

A rituális tisztaság bonyolult törvényei meghatározták a régiek életét: „Szólj Izráel fiainak, mondván: Ha az asszony megtermékenyül és fiat szül, tisztátalan legyen hét napig; az ő havi betegségének ideje szerint legyen tisztátalan. A nyolcadik napon metéljék körül a [fiú] előbőrét. 

 

Azután harminchárom napig maradjon [otthon] a vértől való tisztulás miatt; semmi szent dolgot ne illessen, a szent helyre se menjen be, míg el nem telnek az ő tisztulásának napjai. Ha pedig leányt szül, két hétig legyen tisztátalan, mint havi betegségekor, és hatvanhat napig maradjon [otthon] a vértől való tisztulása végett.” (3Mózes 12, 2-5).

Midrás Tánhumá, ha egy asszony megtermékenyül, (tázriá)

„Ha az asszony megtermékenyül, és fiat szül”. Ezt mondja az Írás: „bárcsak lennék azokban a hónapokban…”. Bárcsak azokat a napokat élném, amikor az anyám méhében voltam és „amikor Isten őrzött engem” (Jób 29, 2). A magzat az anyja méhében jó helyen van. Jób így folytatja: „lámpája a fejemre világított és én a sötétben jártam” (Jób 29, 3). Ebből azt is megtudjuk, hogy a magzatra, anyja méhében jóságos fény vetül. „Fiatal koromban Isten oltalma volt a sátram felett” (Jób 29, 4).

Ahogy az eső veri a földet és besarazza, úgy „piszkol és bepiszkolódik” a magzat az anyja méhében. Ahogy a magzat piszkos lesz, úgy az embert is bepiszkítják a bűnök, és jönnek a bajok. (Jób) így fohászkodik: „bárcsak lennék a hajdani hónapokban”, bárcsak (újra) itt lennének azok a napok, amikor anyám méhe védett. „Fiatal koromban Isten oltalma volt sátram felett”.

Rabbi Ábáhu szerint, mikor az újszülött a világra jön, tele van váladékkal és vérrel, de mindenki szereti őt. Az anya imádja újszülöttjét, hát még, ha fiú! Ahogy az Írás kezdi: „ha az asszony megtermékenyül, és fiat szül”.

A Heti Midrás teljes szövege ide kattintva olvasható el

Címkék:Heti Midrás

[popup][/popup]