Újratervezik a vitatott jeruzsálemi feljárót

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007 február 14. Jeruzsálem polgármestere elhatározta a vitatott ásatás felfüggesztését a Mecsetek tere közelében – jelentette hétfőn az izraeli katonai rádió.

Izrael a múlt kedden kezdte el a régészeti leletmentés munkálatait a Templom-hegy tövében. Az izraeli kezdeményezés nyomán palesztin vallási és politikai vezetők a tervvel való szembeszegülésre szólították fel a palesztin lakosságot, mondván, hogy a munkálatok veszélyeztetik az ásatási helyszín közelében lévő al-Aksza mecsetet, a muzulmán vallás harmadik legszentebb helyét. A palesztin tiltakozáshoz számos arab ország kormánya és az iszlám világának megannyi más képviselője csatlakozott. Az utóbbi napok palesztin tüntetései gyakran torkollottak összecsapásokba a tiltakozók és az izraeli rendfenntartó erők között.

A jeruzsálemi városháza szóvivője új tervek elkészítéséről és a folyamat átláthatóvá tételéről beszélt. A rádiójelentés szerint Uri Lupoljanszki polgármester vasárnap késő este bejelentette: elhatározta, hogy megszakíttatja a Templom-hegyre felvezető gyalogosfeljáró építését, amelynek megelőző munkálataiként ásatásokat végeznek a helyszínen.

A katonai rádió jelentésétől némiképp eltérő tájékoztatást adott az ügyről hétfőn a jeruzsálemi városháza szóvivője. Mint mondta, a jeruzsálemi városi elöljáróság új terveket készíttet a gyalogosfeljáró elkészítésére, de ez nem lesz hatással a jelenleg folyó (ásatási) munkálatokra. Lupoljanszki polgármester ezúttal hosszabb és átláthatóbb tervezési folyamatot akar, mint amilyen az eredeti tervek elkészítésének folyamata volt. Az új döntés értelmében bepillantást kell engedni a város lakosainak a tervkészítés menetébe, hogy időben szót emelhessenek, ha valamit aggályosnak tartanak a készülő tervben – mondta Gidi Schmerling szóvivő.

Noha a most folyó ásatásokra nem lesz hatással az új tervek készítéséről született elhatározás, a feljáró építését valószínűleg késleltetni fogja, hiszen számos meghallgatást tartanak majd a város lakosainak részvételével, hogy begyűjthessék az észrevételeket, kifogásokat – tette hozzá. Lupoljanszki muzulmán vezetőkkel folytatott tárgyalásai után döntött az új terv elkészítéséről és a folyamat átláthatóvá tételéről. A városháza lépése meglepetést keltett, hiszen az izraeli kormány vasárnap még úgy foglalt állást, hogy feltétlenül folytatni kell, sőt fel is kell gyorsítani a munkálatokat.

(Forrás: Múlt-kor/MTI)

[popup][/popup]