Szarajevó

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Külpolitika

Szarajevó. Ennek a városnak a neve nem csak a tenger szen­vedést, mindennapi vért, ártatlan ál­dozatok tömegét jelenti, de egyben az európai civilizáció legfontosabb konfliktuscsomója is. A város lakói ellenállásukkal, hősiességükkel, s leginkább: életükkel fizetnek a kultúránkat ért kihívásért: marad­hat-e esélye a sokféleség együtt­élésének? Népek, vallások, hagyományok egymás értékeit fölerősítő békéjének? Győzhet-e a vak nacionalizmus? A kontinen­sünkön új reneszánszát élő fasizmus? Szarajevóban értünk is, a különböző népek, kisebbségek egyenlő jogaiért, a többféleség eszméje fenntartásáért folyik a harc. A vér.

Kötelességünk segíteni azoknak, akik ezt a harcot – akár csak puszta létezésükkel – folytatják, vagy elszenvedik!

Alakulóban van a Szarajevói Zsidó Hitközség 102 éve felállított „La Belevolencia” nevű segélyszervezetével kooperáló „La Belevolencia Magyar Barátai” nevű ikerszervezet, amely azt tűzte ki céljául, hogy segíti a szarajevóiak túlélését. A La Belevolencia nem csupán a saját, de a városban élő minden közösséggel megosztja a segítés gondját és felelősségét.

Amíg a jogi és szervezeti egység feláll; a Múlt és Jövő zsidó kulturális folyóirat csekkszámláján (HB 222 20 378 ) lehet befizetni adományt SZARAJEVÓ/94 megkülönböztető jelzéssel.

A befolyt összeg annak a tíz solar lámpának a fedezésére fog szol­gálni, amelyet a folyóirat gyorssegélyként az ostromlott városba küld.

Címkék:1994-03-Kommentár

[popup][/popup]