Piknik gój motorosokkal

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszabadság

2008. április 26. Gój motorosok vonulnak kedden a Népszava szerkesztősége elé. A megmozdulással szemben antifasiszta demonstráció szerveződött, amelyhez csatlakozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.

“Szelíd piknikkel” várják a Népszava munkatársai és a Nagy Imre Társaság tagjai a Gój Motorosokat jövő hét kedden, a napilap szerkesztősége előtti parkolóban. Laptársunk vezetősége szerint a szélsőjobboldali motoros társaság megfélemlítő akcióra készül egy írás miatt, amit Andrassew Iván publicisztikai rovatvezető jegyez.

A cikk ráadásul nem is a Népszavában, hanem a Hócipőben jelent meg; ebben a publicista azt a hírt, hogy Gój Motorosok delegációja a cigánykérdés megoldását célzó javaslatokat adna át Sólyom László államfőnek, úgy kommentálta a szatirikus hetilapban:

“Nem nehéz jósolni: Sólyom nem fogadja majd őket, mert ő is az emberek döntő többségéhez tartozik, és utálja a fölfújt hobbirobogós cicahordákat.”

Andrassew Iván cikkére válaszul a Gój Motorosok vezetője “bértollnok ratyinak” nevezte a publicistát és közölte: április 29-én “tiszteletüket teszik” a szerkesztőségnél.

A megmozdulásból bejelentett demonstráció lett.

A Népszava neonáci fenyegetésként értékelte a Gój Motorosok megmozdulását, és antifasiszta ellentüntetést toborzott. A felhíváshoz csatlakozott a Nagy Imre Társaság és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is, aki azt közölte: “meg kell mutatni, hogy többen vagyunk, mint a szélsőségesek”.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tegnapi blogbejegyzésében egyebek mellett azt írja: “Ha a magyar baloldal nem tud váltani és önérzetesen viselkedni, valóságos demokrataként, akkor a báránybőrbe bújt jobboldali radikalizmus fog győzni.”

“Meg lehet magyarázni, hogy a Népszava publicistája is sértő módon lépett fel a goj motorosokkal, csak azt tudnám megérteni, hogyan kerül egy motoros baráti kör szervezetének nevébe goj jelző. Mit jelent a hivalkodóan a nem zsidóságra utaló szó” – írja a pártelnök-kormányfő, aki szerint, ha a baloldal csendben marad, történelmi hibát követ el.

[popup][/popup]