Magyar Gárda per: halasztás

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: HVG

2008. június 30. Szeptember 1-jére halasztotta a Fővárosi Bíróság az ügyészség által a Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület feloszlatására irányuló per tárgyalását hétfőn; a tárgyaláson három beavatkozni szándékozó kérelmének adott helyt a bíróság; a rendőrség nagy erőkkel volt jelen a bíróság környékén.

Az ügyész azt kérte, hogy a bíróság ne halassza szeptemberre az ügyet, mert ha máshonnan nem is, a sajtóból értesülhetett Wittner Mária a június 30-i tárgyalás időpontjáról.
Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke ugyancsak azt kérte a bíróságtól, hogy minél előbb zárja le ezt az ügyet, lehetőleg nyolc napon belül, és ne halassza szeptemberre, az ítélkezési szünet utánra, mert “a helyzet pattanásig feszült”.
Válaszul a bírónő azt mondta: az eljárási szabályok miatt van szükség a halasztásra, mivel még három beavatkozni szándékozónak kell biztosítani, hogy részt vehessenek a tárgyaláson. Több tucat beavatkozási kérelemből háromnak adott helyt a bíróság.

*

Fekete útzár
A szinte egész nap tartó tárgyalás ideje alatt a több mint félszáz fekete egyenruhát viselő gárdista a Fővárosi Bíróság épületével szemben, a Xantus János középiskola előtt, a kordonokon kívül várakozott. Az egyenruhások a középiskola előtti járdán sorfalat alkottak, és nem engedték át a járókelőket, mondván, az iskola bejárata előtti lépcső és a hozzá tartozó terület kizárólag a számukra lett kijelölve. Annak ellenére, hogy a járdaszakaszt nem kordonozták le, azon csak a velük szimpatizálók haladhattak el, illetve csatlakozhattak társaságukhoz. A rendőrök a gárdisták által hozott intézkedésbe nem avatkoztak be.
A tárgyalást részben azért napolták el, mert az 56-osok Világszövetsége bár jelezte, hogy beavatkozóként részt kíván venni a perben, de sem Wittner Mária, sem más képviselőjük nem jelent meg a bíróságon.

[popup][/popup]