Közgyűlést tartott a Magyar-Izraeli Baráti Társaság

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Hazai dolgaink

December 17-én a Honvédség Művelődési Háza színháztermében rendezte közgyűlését a Magyar-Izraeli Baráti Társaság, ahol Hidvégi György főtitkár számolt be az elmúlt két évben végzett sokrétű munkáról. A közgyűlés elfogadta az 1991/92. évi tervet, módosította alapszabályait és újjáválasztotta tisztségviselőit. Elnök: Rapcsányi László, társelnök: Mezei András, főtitkár: Hídvégi György, alelnökök: Drucker Tibor, dr. Gonda György, dr. Schweitzer József, Szenes Iván és dr. Szentágothai János.

A közgyűlésen, amelyen részt vett Shlomo Marom, Izrael Állam nagykövete, Gregor József, Pozsgay Imre és Szentágothai János, felolvasták Jeszenszky Géza külügyminiszter üdvözlő levelét, amelyet teljes terjedelmében közreadunk:

Tisztelt Főtitkár Úr!

Örömmel és köszönettel vettem meghívásukat 1990. december 17-én tartandó közgyűlésükre. A legnagyobb sajnálatomra a fennálló kötelezettségeim miatt a meghívásnak nem tudok eleget tenni.

Szeretném megragadni az alkalmat, hogy kifejezzem örömömet a baráti társaság léte és kétéves eredményes működése alkalmából. Az új magyar külpolitikamint ezt a kormányprogram is jeleztenagy figyelmet fordít Izrael Államhoz fűződő viszonyunkra és érdekelt e viszony további fejlődésében. Személy szerint is nagy figyelemmel követem Izrael erőfeszítését, hogy az emberiség egyik ősi kulturális központjában a parlamentarizmus, a modern szabadságjogok, az emberi méltóság és a prosperitás biztos alapján álló viszonyokat teremtsen. Tudatában vagyunk annak is, hogy az ismert történelmi előzmények és adósságok ellenére Izrael népe mind az ország területén, mind a tágabb térségben a nemzetek, nyelvek és felekezetek tartós és békés együttélésének megteremtésére törekszik.

Magyarország számára azért sem közömbös Izrael jövője, mert a judeo-keresztény civilizáció közös öröksége mellett összeköt bennünket a magyar kultúrán nevelkedett, ezt az örökséget a tragikus emlékek ellenére is őrző és ápoló több százezres magyar zsidó közösség.

További munkájukhoz sok sikert kívánva, tisztelettel és baráti üdvözlettel:

Dr. Jeszenszky Géza

 

Címkék:1991-02

[popup][/popup]