Keresztények és zsidók az antiszemitizmus ellen

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. május 30. Hogyan kapcsolódhatnak be az egyházak az antiszemitizmus jelenségeinek figyelő szolgálatába -mindenekelőtt erről volt szó a Magyarországi Keresztények és Zsidók Tanácsának szerdai ülésén, közölte a Magyarországi Református Egyház zsinatának kommunikációs szolgálata az MTI-vel.

A Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát részvételével tartott ülésen a hazai keresztény és zsidó felekezet vezetői voltak jelen – olvasható a távirati irodához eljuttatott közleményben.

Mint írják, a tanács a jövő év elején konzultációt kíván tartani, amelyre kormányzati és egyházi képviselőket, illetve az Európai Unió Európai Megfigyelő Központjának képviselőjét is meghívnák.

A tanács már felvette a kapcsolatot a bécsi központú intézménnyel, s “keresik annak lehetőségét, hogy az egyházak miként tudnák figyelemmel követni az antiszemitizmus megnyilvánulását elsősorban az oktatásban, a sajtóban” – áll a dokumentumban.

E törekvésükben – mutatnak rá – az Európai Unió Tanácsa által “a faji vagy etnikai származástól függetlenül, a személyek közötti bánásmód egyenlőségének alapelve alkalmazásáról” szóló direktívájára hivatkoznak: e szerint meg kell akadályozni az emberek elleni, vallási alapon történő faji diszkriminációt is.

A mostani ülésen azt is kifejtették, hogy a keresztény egyházak lelkészeinek szava nagy fontossággal kell bírjon a helyi közösségben, az antiszemitizmus megnyilvánulásának legyőzésében és a békességre nevelésben – ismerteti a közlemény.

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]