Kávéházi Lapok

Írta: Thury Levente - Rovat: Archívum, Képzőművészet

Michele Zackheim 1985-ben elkészítette a Találkozás Sátrát, amit New Yorkban a St. John-katedrálisban mutattak be először, majd végigvitték Amerikán. A lenyűgöző óriási vászonépítmény Mózes sátrára utal, a keresztény, a mohamedán és a zsidó vallás szimbólumait helyezi a kozmikus térbe. Háromszáz neves ember és vagy húsz intézmény és vállalat vett részt a munkában, köz- tűk a nálunk is ismert Rank Xerox, Raphael Patai, J. Milgrom, John W.Cook és Talat Sait Halman.

Ellentmondásnak tűnik, hogy Zackheim következő munkája, egy 12 lapból álló sorozat, az internacionális magány képi és poétikus megfogalmazása. Ezt a vászonra két színre nyomott különleges nagyméretű fametszet-szériát láthatjuk mostani kiállításán.

Egy amerikai zsidó hölgy ül egy párizsi kávézóban, és hallgatja a szomszéd asztalok társalgásait. A poétikusan összeszerkesztett beszédmontázsok és az egyszerű vizuális elemekből álló képelemek megerősítik – a most némelyek által vitatott – érzésünket, hogy magányaink közösek, csak együtt tudunk létezni.

Két fontos dologra szeretném felhívni figyelmüket a kiállítás kapcsán: az egyik, hogy Amerika nem csupán a horrorfilmek és Donald kacsa hazája, hanem az egész világ sorsáért felelősséget érző polgárok hazája is. Akik nincsenek kevesen. A másik fontos dolog, hogy a XX. század végén a művészet nem csupán szakma és technika, hanem elsősorban magatartás.

A kép, a köré írt vers és a művész mondandója együtt indokolja, hogy meginvitáljam Önöket Michele Zackheim kiállítására a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület Chagall Galériájába.

A kiállítás Budapesten a VII, Garay u. 48. alatt november 8-án 10 órakor nyílik, s december 11-ig látható.

Thury Levente

Címkék:1992-11

[popup][/popup]