Harmincmillió forintot kér a meggyanúsított palesztin fogorvos

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

 

MTI/NOL/ 2008. június 12. Harmincmillió forintot kér kártalanításként a magyar államtól az a palesztin fogorvos, akit 2003-ban terrorcselekmény előkészülete miatt őrizetbe vettek, majd szabadon engedtek, és az eljárást is megszüntették ellene.

Saleh Tayseer jogi képviselői a per csütörtöki tárgyalásán újabb bizonyítási indítványt tettek, e szerint további adóbevallások becsatolásával kívánják igazolni, hogy az őrizetbe vétel mekkora bevételkiesést okozott az orvosnak. A tárgyaláson a magyar állam nem képviseltette magát, és maga a fogorvos sem jelent meg, mert Jordániába kellett utaznia.

Saleh Tayseer Budapesten élő palesztin fogorvost Móse Kacav akkori izraeli elnök 2004 áprilisi látogatása előtt néhány órával vették őrizetbe a rendőrök terrorcselekmény előkészületének gyanújával, a főügyészség azonban júniusban szabadlábra helyezte. A Nemzeti Nyomozó Iroda vádemelést javasolt a fogorvos ellen, mert a nyomozók szerint Saleh Tayseer 2003 végén megbízást adott egy személynek robbanószer beszerzésére azért, hogy szintén az ő megbízásából egy harmadik személy merényletet kövessen el egy zsidó múzeumban.

A Fővárosi Főügyészség 2004. szeptemberében jelentette be, hogy a terrorcselekménnyel gyanúsított fogorvos elleni eljárást megszüntették, mert álláspontjuk szerint nincs kellő bizonyíték a vádemeléshez.

A palesztin fogorvos ezt követően perelte be a magyar államot kártalanításért. A fogorvos eleinte 200 millió forintos nem vagyoni kártérítést kért, ez azonban az eljárás során ügyvédváltás miatt módosult, és jelenleg 20 millió forint nem vagyoni kárt kér, továbbá vagyoni kárként 8 millió 118 ezer forintot és ennek kamatait.

A vagyoni károk között szerepel telefonköltség, a fogorvosi rendelő fenntartásának költségei, valamint az elmaradt haszon. A per október 28-án folytatódik, ezen a tárgyalási napon várhatóan ítéletet is hirdetnek.

[popup][/popup]