Erős biztosítással védték a 104 éves kollaboráns énekest

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszabadság Online

2008. február 18. Csak rendkívüli biztonsági intézkedések foganatosítása mellett engedték fellépni szombat este a hollandiai Amersfoortban a 104 éves Johan (német nyelvterületen: Johannes) Heesterst, akinek hazájában a mai napig nem bocsátották meg, hogy karrierjét a náciknak köszönhette.

   
  Johannes Heesters  

Heesters, aki a Guinness Rekordok Könyve szerint a világ legidősebb aktív énekese, utoljára 1963-ban próbált fellépni Hollandiában. Akkor az amszterdami Carré színház közönsége egy emberként felállva, náci karlendítéssel zavarta őt le a színpadról.

Az elsősorban operettet és kuplékat előadó művész 17 évesen kezdte pályáját Amszterdamban. 1934-ben Bécsben kapott szerződést, egy évre rá pedig már Berlinben szerepelt. Itt hamarosan a náci birodalom legfelsőbb vezetőinek egyik kedvence lett, egy alkalommal magának Adolf Hitlernek is énekelt. Egészen a második világháború végéig rendszeresen szerepelt a német UFA cég filmjeiben. 1941-ben még Dachauba is ellátogatott, de ezt titkolni tudta egészen 1978-ig, amikor nyilvánosságra kerültek az ott készült fotók, amelyeken náci katonák társaságában volt. Ekkor azt állította, hogy nem tudott a koncentrációs táborról.

Mivel a második világháborúban győztes szövetségesek nem tekintették őt a hitlerizmus propagandistájának, gyakorlatilag zökkenőmentesen folytathatta pályafutását, elsősorban német nyelvterületen. Jelenleg is Bajorországban él. Hollandiában azonban, amely elszenvedte a náci megszállást, nemkívánatos maradt. Raádásul éppen Heesters szülővárosában, Amersfoortban rendeztek be a németek egy olyan internálótábort, ahol a zsidókat gyűjtötték össze a deportálás előtt.

Ilyen előzmények után érthető, hogy Heesters fellépése előtt a De Flint színházban olyan biztonsági előírásokat léptettek életbe, mint ami manapság repülőtereken szokás. A színház vezetősége előre közölte, hogy nem engedik be azokat, akiknek magatartása rendzavarást kelthet, vagy “akiknek az öltözéke demonstratív vagy sokkoló jellegű.” Elterjedt ugyanis az interneten, hogy náci egyenruhát viselő tüntetők készülnek Heesters ellen. Végül a mintegy 600 néző előtti koncert baj nélkül lezajlott. Azért az ellene tüntetők is hallhatták szavukat: a színház közelében lévő kápolnában tartott hangversenyen azoknak a zenéit szólaltatták meg, akik a koncentrációs táborokban haltak meg.

A népszerű holland bulvárlap, a Trouw is foglalkozott Heesters fellépésével. “A szégyenfolt megmaradt, de azért szívesen látjuk Heesterst idehaza. Jó látni, hogy 104 évesen is fel tud lépni. Túlságosan könnyű azoknak, akiknek a többsége a háború után nőtt fel, ítéletet mondaniuk az egykori kollaboránsok felett. Vajon mit tennénk mi mindannyian hasonló körülmények között?” – tette fel a kérdést a lap. Az ügy pikantériája, hogy a Trouw a náci megszállás idején a holland protestáns egyház által támogatott antifasiszta ellenállók lapjaként indult.

[popup][/popup]