„Iszlám fasizmus”? Pánik és készültség egy 15 perces film miatt (+videó)

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Feszültség és félelem egy populista politikus kisfilmje miatt
Hírszerző információ

2008. március 24. Amerikai fenntartója bezárta azt az internetes oldalt, ahová egy holland populista politikus szerette volna feltenni az iszlám szent könyvét bíráló dokumentumfilmjét. A szolgáltató arra hivatkozott, hogy bírálatok érték a film tervezett befogadása miatt, s ezért felfüggeszti a honlap működtetését addig, amíg ki nem vizsgálják, hogy az alkotás nem sérti-e az idevágó szabályokat.

Leállították annak az internetes oldalnak a működését, amelyre egy populista (amúgy jobboldali liberális) holland politikus fel akarta helyezni vitatott, iszlámról szóló filmjét. Az alkotás már a bemutatása előtt heves vitákat gerjesztett világszerte.

A BBC információi alapján a honlap amerikai szolgáltója, a Network Solutions nevű cég szerint azért döntöttek az oldal elérhetőségének beszüntetéséről, hogy megvizsgálják azokat az állításokat, miszerint a film gyűlöletre uszít. A 15 perces Fitna című film alkotója, Geert Wilders művében a “szabadság ellenségének” nevezi az iszlám vallást.

Holland bloggerek kinyomozták, hogy a Network Solutions-nak ugyanakkor semmi problémája nincs pl. a Hezbollah libanoni terrorszervezet oldalának hostolásával. Michelle Malkin konzervatív újságírónő pedig arra emlékeztet, hogy a szolgáltató néhány hete még közölte, készen áll bármilyen esetleges elektronikus támadásra.

“Megdöbbentő, amit Wilders mond”

Geert Wilders közlései szerint azt kívánja szemléltetni, hogy a Korán “fasiszta”, Mohamed próféta pedig “barbár” volt. A holland tévécsatornák elutasították a film bemutatását. Wilders ezért a hónap vége előtt, várhatóan 28-án az interneten teszi közzé filmjét. A várható heves reakciók miatt a holland hatóságok március elején országszerte emelték a terrorellenes készültség szintjét.

Wilders, aki a “Mein Kampf”-hoz hasonlóan a Koránt is betiltaná Hollandiában, a De Volkskrant hasábjain azt írta, hogy filmje a muzulmánok helyett, inkább a Koránról és az iszlámról szól. Ennek ideológiája ugyanis szerinte a leginkább féltett kincsünk, a szabadságunk megsemmisítésére tör.

A 45 éves, szabadságpárti (PVV) Wilders egyébként állandó rendőrségi felügyelet alatt áll és minden éjszaka máshol alszik, amióta iszlámista weboldalak a lefejezésére szólítottak fel. A rendőrség komolyan veszi a gyilkossági fenyegetéseket, Wilders azonban nyugodt: “megszokni nem lehet, de az ember megtanul együttélni a veszéllyel” – nyilatkozta. Wilderst 2007-ben “Az év politikusává” választották hazájában.

A film tervezett megjelenése heves indulatokat váltott ki a muzulmán országokban. A holland kormány is elhatárolódott Wilders nézeteitől, attól tartva, hogy a filmnek olyan súlyos következménye lesz az országra, mint a Theo van Gogh 2004-es meggyilkolása utáni feszültségek (a rendezőt azután ölték meg, hogy filmet készített a muzulmán nők elleni erőszakról) vagy 2006-ban Dániára az ottani újságokban megjelent Mohamed-karikatúráknak.

Szombaton mintegy ezer ember tüntetett Amszterdam központjában Wilders és Koránt bíráló, még senki által nem látott dokumentumfilmjének küszöbönálló bemutatása ellen.

A tüntetők “Ami sok, az sok” és “Állítsuk meg a muzulmánok elleni boszorkányüldözést” feliratú táblákat tartottak a magasba. “Nem hallgathatunk tovább. A gyűlölet és a félelem légköre uralkodik el Hollandián” – mondta Rene Danen, a megmozdulást szervező Nederland Bekent Kleur antirasszista szervezet szóvivője, akit különböző társadalmi csoportok szónokai követtek.

Az egyik tüntető úgy vélekedett, hogy korlátozni kellene Wilders megnyilatkozásait. “Megdöbbentő, amit Wilders mond, például arról, hogy szét kell tépni a Koránt. Nagyon rossz példát mutat az embereknek, ha hagyják, hogy azt mondjon, amit csak akar” – fejtegette a 61 éves képzőművész-tanárnő.

“A muszlimoknak ezt el kell fogadniuk”

A Mohamed-karikatúrákat készítő dán rajzoló szerint azonban Hollandiában be kell mutatni a Korán-ellenes filmet, annak ellenére, hogy vetítése erőszakos cselekményeket robbanthat ki.

Kurt Westergaard a De Volkskrant című holland napilap hétfői számában úgy nyilatkozott, egyetlen dán politikus sem merné a film betiltását javasolni. “Ez egyet jelentene politikai öngyilkosságával. Egy dán politikus tudja, hogy nem lehet korlátozni a véleménynyilvánítási szabadságot. Wildersnek be kell mutatnia filmjét” – mondta.

Westergaard az egyik alkotója volt azoknak a Mohamed-karikatúráknak, amelyek 2006-os megjelenésüket követően zavargásokat és a dán termékek bojkottját váltották ki a muszlim világban. Az ő műve volt az a gúnyrajz, amelyen az iszlám prófétája bombát takaró turbánt visel.

Westergaard, aki elmondta, hogy 2006 óta már a hatodik titkos lakhelyére költözött és felkészült arra, hogy élete hátralévő részében védelemre szorul, elmondta: nem bánja, hogy megrajzolta a Mohamed-karikatúrákat.

“Dániában mindent és mindenkit bírálunk: a királynőt, a politikusokat, a vallást. Az újságnak az a feladata, hogy vitákat provokáljon, és ez a dolga a karikaturistának is. A muszlimoknak ezt el kell fogadniuk” – mondta.

(Forrás: FH, MTI, Spiegel Online)

A film rövid ismertetője ide kattintva tekinthető meg

[popup][/popup]